Flere nyheder

 
Film
Professor Bieliks hemmelighed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Professor Bieliks hemmelighed
Tor. 31. mar. 2016


(Foto: Reel Pictures)

"Professor Bieliks hemmelighed" er et polsk drama om en vellidt lærer, der er ved at miste synet efter en bilulykke. Men han holder det hemmeligt for ikke at miste sit elskede job. Historien er baseret på virkelige hændelser.

Kacper Bielik (Andrzej Chyra) har en mere alternativ undervisningsmetode end de andre lærere på skolen, og det appellerer i høj grad til de unge elever. Han møder dem i øjenhøjde, og derfor er han utrolig vellidt.

Privat har Kacper ikke meget at vende hjem til. Ingen kæreste, ikke mange venner - i det hele taget har han kun sin gamle mor og en stjernekikkert at holde af. Men da han og moren en dag er ude at køre, bliver de involveret i en alvorlig bilulykke, og Kacpers mor overlever desværre ikke. Kacper må leve videre og nu dedikere livet endnu mere til sit arbejde.

Noget andet har dog ændret sig efter bilulykken, og det er Kacpers syn. Han begynder at se mere og mere uklart og sløret og må til sidst opsøge hjælp. Desværre er der ikke meget hjælp at hente, for Kacper er nemlig ved at miste synet, og uden at kunne stoppe det er det kun et spørgsmål om tid, før han ikke længere kan se og derfor heller ikke undervise. Kacper har dog utrolig svært ved at acceptere sin skæbne og kæmper imod, så længe han kan. Han opfinder hjælpende metoder, så han ikke behøver at fortælle andre om sin hemmelighed, og han klarer den også et langt stykke hen ad vejen.

Filmen har mange "tænkepauser", mange scener hvor Kacper Bielik eksempelvis befinder sig i offentlig transport, og sporvognen kører af sted med ham. Disse pauser kan være gode, men der kan også være for mange af dem, og det er desværre tilfældet her. Film med "tænkepauser" efter hver anden "levende" scene har en tendens til at kunne blive lidt kedsommelige.

Heldigvis opvejer sansescenerne i filmen, hvor man som tilskuer får et indblik i, hvor lidt Kacper Bielik kan se ved flere gange at illustrere scener fra hans synsperspektiv. Gennem en gråsløret nethinde kan man fornemme, hvor lidt lys og få farver, der er tilbage i Kacpers syn, og det skaber en rigtig stærk virkning.

Filmen er inspireret af virkelige hændelser, hvor instruktør Jacek Lucinski er blevet inspireret af den virkelige Kacpers historie og har fulgt ham og hans liv i Polen for at kunne lave filmen. Det er en rigtig fin fortælling om et menneskes kamp mod noget uundgåeligt, en inspirerende kamp med en masse gåpåmod, viljestyrke og stædighed. Man kan, hvad man vil, også selvom livet giver én modstand.

PROFESSOR BIELIKS HEMMELIGHED
Se spilletider
Se filminfo