Flere nyheder

 
Film
Kursk

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kursk
Man. 21. jan. 2019
kilde: KultuNaut

Drama af Thomas Vinterberg, der er baseret på de tragiske, autentiske begivenheder på ubåden Kursk.

Efter ti års inaktivitet står den russiske ishavsflåde atter til havs i en stor manøvre. Mandskabet er spændt over endelig at få noget action - også besætningen ombord på den gigantiske atomubåd Kursk, hele flådens stolthed. Men sandheden er, at udstyret ikke er særlig godt vedligeholdt.

En øvelsestorpedo eksploderer ombord og sætter gang i en kædereaktion. Den vældige eksplosion registreres også hos NATO, der overvåger øvelsen, men fra russisk side møder man kun tavshed. Ingen vil fortælle sandheden om Kursk, der ligge på havets bund. Og om de 23 overlevende besætningsmedlemmer, der forsøger at holde modet oppe, mens de venter på hjælp.

Thomas Vinterberg tager udgangspunkt i den historiske hændelse i august 2000 og sætter ansigter på de mænd, der sidder fanget under de iskolde vandmasser. Han fortæller sideløbende om deres familier, der klynger sig til håbet, og om den russiske flådes redningsforsøg og siden det britiske tilbud om hjælp til redningsaktionen.

Kursk blev optaget i Belgien, Frankrig og Norge og har stjerner som Matthias Schoenaerts, Colin Firth, Léa Seydoux, Max von Sydow og afdøde Michael Nyqvist i de bærende roller. Og så er der intet mindre end otte danske navne på rollelisten: Helene Reingaard Neumann, Peter Plaugborg, Lars Brygmann, Bjarne Henriksen, Magnus Millang, Aske Bang, Martin Greis og Kathrine Greis-Rosenthal.

Kursk har biografpremiere den 24. januar.