Flere nyheder

 
Udstilling
Double Happiness

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Double Happiness
Man. 11. nov. 2019
kilde: KultuNaut

Udstilling af Yo Akim og Steen Koerner, der kan opleves i Rundetaarn fra 16. november til 12. januar 2020.

3D-papirklip og hiphop-hieroglyffer
"Kan du ikke klippe noget dans?" Sådan lyder spørgsmålet fra Steen Koerner til Yo Akim under de afsluttende forberedelser til deres danseforestilling Life's a Fairytale, som turnerede i Kina i 2018. Papirklippet skulle bruges til forestillingens grafiske materiale, og det bliver til Yo Akims første PaperCut Tut: Et papirklip både inspireret af H.C. Andersen og hiphop-dansens kantede, geometriske tutting-stil, opkaldt efter den egyptiske farao Tutankhamon, hvor danserne efterligner de stiliserede 2D-figurer fra det gamle Egyptens relieffer.

PaperCut Tut - papirklippet af de forbundne dansere - bliver en del af forestillingens trykte program, hvor det folder sig ud som en tidløs hiphop-hieroglyf. Herefter begynder papirklippene at udvikle sig på Yo Akims arbejdsbord. Når de hvide papir-cuts foldes og belyses fra nye vinkler, vokser en helt ny verden af lys, skygge og overraskende spejlinger frem. Da kameraet bliver taget i brug, rejser uventede geometriske landskaber sig som en ny form for papirgraffiti i 3D, der forbinder 2000 år gamle kinesiske papirkliptraditioner med nutidig streetart. Disse opdagelser er nu samlet i udstillingen Double Happiness, som kan opleves i Rundetaarn fra den 16. november 2019 til den 12. januar 2020.

Steen Koerner og Yo Akim
Instruktør og koreograf Steen Koerner og komponist Yo Akim har arbejdet sammen i 30 år og har i fællesskab skabt mere end tyve teaterforestillinger med udgangspunkt i den urbane dans og musik, heriblandt publikum-succeserne Vampyren Pjerrot, Sylfiden og den Reumert-vindende Nøddeknækkeren.

Med udstillingen Double Happiness trækker de den kinesiske papirkliptradition frem til nutiden og forvandler den i et kreativt møde med urban dans og streetart-kultur, hvor papirklippene rykkes ud i nye dimensioner - på samme måde som duoens farvestrålende hiphop-genfortolkninger af teaterklassikerne med sprælsk opfindsomhed har vendt velkendte elementer på hovedet, så man ser dem på ny.
Udstillingen henter sin titel fra det kinesiske skrifttegn for dobbelt glæde, der bruges som lykønskning til bryllupper og til nytår, hvor det klippes ud i kulørt papir og hænges op alle vegne som et fælles ønske om gensidig lykke.

I Double Happiness har Steen iscenesat Yo Akims papirklip på samme måde, som han iscenesætter en forestilling, med lyskasser, skyggespil og videoprojektioner, der omslutter udstillingens gæster. Der er desuden skrevet syv sange specielt til udstillingen, indspillet af danske sangerinder som bl.a. Karen Mukupa, Lucy Love og Nina Forsberg - samt astrofysikeren Tina Ibsen, der lægger stemme til nummeret "Waterdrop".

Events og workshops
Workshops: I forbindelse med udstillingen afholdes workshops for tårnets besøgende og skoleklasser, hvor papirklippenes to-tusindårige historie formidles af danserne Malthe og Ibrahim, og hvor eleverne selv lærer de geometriske dansemoves, som de efterfølgende kan trylle frem i deres egne papirklip.

Tower Talk: I udstillingens første åbningsuge afholdes Tower Talk onsdag d. 20. november kl. 17. Publikum kommer bag udstillingen og bliver udfordret i selv at skabe papirklip med mere.

Se mere på www.rundetaarn.dk

Double Happiness kan opleves fra 16. november 2019 til 12. januar 2020 i:

Rundetaarn
Købmagergade 52A
1150 København K.

Åbent alle dage kl. 10-18
Tirsdage og onsdage 10-21
(Lukket 24. og 25. december samt 1. januar)Entré: 25kr./5kr. for børn

Workshop: Malthe Ørsted Buch-Hansen & Ibrahim F. Madsen
Sangere: Karen Mukupa, Lucy Love, Nina Forsberg, Camille Jones, Liv Lumia, Jaleesa Johnson og Joy Morgan. Speak: Tina Ibsen

Dele af Double Happiness har tidligere været udstillet på Sukkerfabrikken i Sakskøbing i august 2019 og på Brandts i Odense i 2018.