Flere nyheder

 
Teater
Anm: Terningerne er kastet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Anm: Terningerne er kastet
Ons. 24. apr. 2002

Anmeldelse: "Terningerne er kastet" - på Farinen, Odense Teater.

"Du kan godt glæde dig", sagde den meget venlige dame fra billetkontoret på Odense Teater til mig, efter at hun havde sørget for, at jeg var blevet kørt fra Odense Teaters Store Scene og ud til den mindre scene Farinen, som ligger et lille stykke derfra. Og det havde hun ret i!

Det var nemlig en mindeværdig oplevelse at overvære opsætningen af Jean-Paul Sartres "Terningerne er kastet". På en meget uanstrengt måde lykkes det at fremstille den alvorlige historie, der handler om liv, død, kærlighed og menneskers valg, og de konsekvenser, som disse valg kan få. Eksistentialismen bliver her præsenteret på en både underholdende og eftertænksom vis.

Historien er en kærlighedshistorie om de to unge mennesker, Pierre og Eve, som i levende live aldrig har mødt hinanden. De er ligeså fremmede for hinanden, som de socialklasser de kommer fra; Pierre er en revolutionær fra arbejderklassen, Eve en overklassekvinde.

Men omstændighederne vil, at de bliver slået ihjel, og efter de er kommet til dødsriget, møder de hinanden og forelsker sig. De synes skabt for hinanden. Og da mennesker, der er skabt for hinanden og som ikke har mødt hinanden i det jordiske liv, skal have en chance, findes der en såkaldt §140, der gør det muligt for dem, at returnere til de levendes sfære. For dette findes der kun en betingelse; de skal elske hinanden fuldstændigt og betingelsesløst i 24 timer! Og skulle de ikke bestå denne prøve, vil de blive genanbragt i dødsriget.

Og kan de så det? Kan de lægge deres tidligere liv fra sig og hengive sig til hinanden? Kan de se ud over deres forskelligheder og kan de overvinde de klassefunderede bindinger, der var medbestemmende til, at de aldrig ville have fundet sammen i deres tidligere liv?

Sartres tekst fortæller, at det kan de ikke. De er determinerede af de valg, som de allerede har foretaget. Man kan ikke, som det siges et sted i stykket, "spille med nye kort".

Men på trods af den triste historie er der også en del at grine af undervejs i stykket. Hele opsætningen er en medrivende og underholdende affære, hvor der spilles med stort engagement af de medvirkende, som er en blanding af skuespillere fra Odense Teater og af 3. års elever fra skuespillerskolen tilknyttet teatret.

Scenografien må også fremhæves. Dens kreativitet og fantasifuldhed er med til at gøre stykket til en visuelt meget nærværende oplevelse, der ind imellem nærmer sig det filmiske.

Så overvejer man en tur i teatret, og skulle man være så heldig at kunne få billetter til "Terningerne er kastet", ville det ikke være noget dårligt valg, om man bestemte sig for at besøge Farinen i Odense.

Yderligere information: www.odenseteater.dk eller: www.baggaardteatret.dk