Flere nyheder

 
Udstilling
Per Kirkeby

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Per Kirkeby
Fre. 13. sep. 2002

- på Galleri Bo Bjerggaard


Hvis man ikke fik set den glimrende udstilling 122x122 på Louisiana, hvor Kirkebys arbejder på masonit fra perioden 1963-78 blev udstillet, eller man bare har lyst til at se mere fra denne produktive kunstners hånd - så er muligheden der nu på Galleri Bo Bjerggaard i Pilestræde i København.

Det lille galleri udstiller i perioden 29. august til 12. oktober 14 nye oliemalerier af Per Kirkeby, alle malet i 2001. Og man skal faktisk helt tilbage til 1995, siden sidste galleriudstilling i Danmark med nye malerier fra samme kunstner.

De 14 malerier, der alle er uden titel, er malet på Læsø, hvor Kirkeby bor og arbejder en del af året. De fremstår i forskellige formater, ja, selv i noget for kunstneren så usædvanligt som små formater - 90 cm. X 30 cm.

Men de store formater fungerer nu bedst. De små billeder, der er malet som en slags ikoner, synes lidt indeklemte, de har ikke den luft, det rum, som Kirkebys motiver og bevægelser fordrer. Men alligevel er et par af de små malerier gode, og interessant er det, at se Kirkeby male ned i den størrelse.

Gennemgående for de 14 billeder er temaerne natur og religion. Og disse rammes godt. Naturen synes følt og den er malet som både dragende og mørk, nærmest truende, og de meget direkte religiøse allusioner vidner om en åbenhed, en søgen efter noget mere end det, der ligger ligefor. Overhovedet frembyder flere af fremstillingerne en ærlighed og et nærvær, der gør, at de lukker sig meget op for beskueren.

Billederne er malet med en for Kirkeby typisk løs pensel og de er ikke sovset ind i en lækker finish, men fremstår i en råhed, der jo heller ikke er usædvanlig for kunstneren. Og så rammer enkelte af dem, især det største af billederne, som mildest talt er fremragende, en poetisk tone, der på meget harmonisk vis glider sammen med det tematiske indhold.

Så skulle man have bare lidt interesse i nutidig dansk kunst og én af dens mest markante nulevende skikkelser, er det umagen værd, at lade sin vej gå forbi Galleri Bo Bjerggaard i Pilestræde 48, København.

www.bjerggaard.com