Flere nyheder

 
Teater
Detaljer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Detaljer
Tor. 17. okt. 2002

I skuespillet Detaljer er Lars Norén tilbage fra sit dramatiske eksil på samfundets bund med teater-eksperimenterne Personkreds 3, Drengene i Skyggen og 7:3. Adskillige hak op ad den sociale rangstige møder vi endnu engang middelklassen, der spiddes for intetsigende samvær, fortiede problemer og forvanskede familierelationer.

Kulden fra de udstødte på samfundets bund er i Detaljer kravlet ind under huden på fire sjæle, der udadtil viser styrke, men i deres indre liv er visnet. Detaljer er anden del af en trilogi, der ifølge dramatikeren selv handler om døden.

"I døden tror jeg, at mange får at vide: Du levede ikke det liv, du skulle have gjort. Du svigtede dig selv og kærligheden, og nu er det for sent. Så det gælder om at leve så ægte og ærligt, man kan", siger Lars Norén i programteksten.

Skuespillet er bygget op om adskillige små hverdagsscener fra de fire sjæles liv - bohèmen, manuskriptforfatteren, forlagsredaktøren og lægen. Bohèmen har skrevet sin første roman, der ligger på den midaldrendes forlagsredaktørens bord, og han forelsker sig hovedkulds i den 26årige samtidig med, at hans lægekone på skadestuen modtager en ung manuskriptforfatter, der i sin arbejdsiver lider af både søvnløshed og hypokondri; er det aids eller kræft, han har?

Bohèmen og manuskript-forfatteren finder sammen i takt med, at det midaldrende par glider fra hinanden. Det lykkes forlagsredaktøren at forføre sin unge forfatterinde i et desperat forsøg på at blive anerkendt som menneske. Pludselig er kærlighedsrelationerne blevet ombyttet, idet lægen tager den unge mand som elsker, men det ændrer ikke på tilværelsesindholdet; ingen af kvinderne kan holde på et foster, manuskriptforfatteren har tidligere avlet en dreng med klumpfod, og redaktøren har dårlig kontakt til sin søn, der vantrives i skolen.

Seksuelt samkvem er i alle fire (!) parforhold blevet reduceret til et kryds i kalenderen under ægløsning eller udnyttelse af seksuelle stimulanser som pornofilm og ludere. Bag dagligdagens oplevelser og udfordringer lurer de store dræbere: krig, barnløshed og aids. Krig får lægen til Gaza, hvor hun mellem bomber og lig kan føle sig i live trods manglende kontakt med sine egne længsler og følelser, og i Gaza danner hun par med en polsk narkoselæge - indslumringsfasens ærkeengel.

Afslutningsvis trækker skuespillet sig selv op på et metaniveau, der byder publikum at forholde sig til dramaet i dramaet i dramaet, hvilket er medvirkende til at understrege Detaljers pointe: Det er ikke detaljer som profession, rejsemål og kvaliteten på en pesto, der udgør livet, men derimod kærlighed, familie og ægte troskabsfølelse!

Bille August har sin debut som teaterinstruktør med Detaljer - en opgave, han har takket ja til, fordi teksten ikke tidligere har været opført, og 'fordi han som debutant i teaterbranchen ikke turde lave noget, hvor han kunne sammenlignes med andre.' Karaktererne fremstår i filmmagerens instruktion mere plastiske end nødvendigt er, men Ole Lemmeke og særligt den nyuddannede Nicolai Dahl Hamilton efterlader indtryk af at have givet sig fuldt og helt til både dramatiker, instruktør og publikum.

www.kgl-teater.dk