Flere nyheder

 
Teater
Den Stundesløse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den Stundesløse
Man. 14. apr. 2003

Efter mere end 400 opførelser på Det Kongelige Teater siden premieren i 1750 er den her igen: Ludvig Holbergs uimodståelige og evigt aktuelle Stundesløse, der minder os om, hvad John Lennon senere har formuleret som: Life is what happens to you while you're busy making other plans..

Hvor er de dog fantastiske alle sammen - Ditte Gråbøls Pernille, Birgitte Simonsen som Den Stundesløse, skriverkarlene og Oldfux i skikkelse af Kristian Holm Joensen. Vi er ikke i tvivl om, at den listige plan, Pernille lægger i første akt, nok skal blive udført til punkt og prikke, så det er bare om at suge til sig af veldrejede replikker og imponerende scenografi.

Holbergs næsten 300 år gamle ordveksling er langt fra antikveret i Ditte Gråbøls københavnerkæft, og det synes kun naturligt, at Vielgeschrey skal være en kvinde af den slags, som har alt for travlt med forretninger til at ofre selve livet opmærksomhed. Men det ene er vel også camouflage for det andet!? "Skriver I karle?" råber fru Vielgeschrey ustandseligt, og Christoffer Pennekniv læser op, hvad der er blevet sagt - indskudte sætninger inklusive. Og det er forfærdeligt morsomt! Gerz Feigenberg som Pennekniv tumler professionelt med forvrøvlelsen som Kristian Holm Joensen tumler med det kropslige udtryk og får os til at overvåge hans halten omkring på scenen som en følgespot.

Tidsspændet fra Holbergs sproglige finurligheder over de hundredvis af Stundesløse optrædener til forestillingen i Turbinehallerne i dag håndteres elegant i Helle Damgårds scenografiske debut på Det Kongelige. Se den!!!