Flere nyheder

 
Klassisk musik
Moskva Solisterne i Tivoli

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Moskva Solisterne i Tivoli
Man. 23. jun. 2003

Stærk konkurrence fra fodboldfinalen mellem FCK og Brøndby havde luget godt ud i publikum under Moskva Solisternes besøg i Tivolis Koncertsal den 18. juni. Og det var synd - de mange fraværende abonniner snød sig selv for en pragtopførelse udi musikalsk polyfoni

Bratschisten Yuri Bashmet er udtalt Paganini-fan. Inspireret af djævelskab og lige dele inderlighed og ekspressionistiske leder han sine 'Moskva Solister' som både dirigent og solist. Men der var ikke brug for lederskab, da solisterne indtog Tivolis Koncertsal 18. juni. Russerne kan selv - og hver enkelt stryger satte en personlig ære i at vise deres værd.

Ensemblet er blevet til ved håndpluk af de bedste sidsteårs-elever fra den russiske hovedstads musikskoler, og allerede dér er vi på et niveau langt over, hvad Sjællands (i sommerperioden omdøbt til Tivolis..) Symfoniorkester kan præstere. På programmet stod Britten, Schönberg, Weber og Paganini, og temaerne smøg sig ind og ud af violin- og cellokasserne og nåede de knap 100 publikummer i en fabelagtig djævledans.

Særligt Schönbergs 'Verklärte Nacht, opus 4' blev fremført med teknisk overlegenhed og præcision, der gav de polyfone stemmer plads til at forme et fuldendt værk. I spidsen stod Yuri Bashmets marvfyldte bratsch, der tilførte Moskva Solisterne smukke skyggevirkninger og med sit melankolske udtryk var med til at understrege den russiske natur.

Valget af to så forskellige Britten-værker som 'Two Portraits' og 'Lacrymae' gav koncerten kompositorisk variation og fylde, og man forlod denne aften Tivoli med en efterklang, der stadig giver ekko i hjerterummet og får en til at længes efter næste gang, vores europæiske naboer mod Øst vil lade deres sublime evner og rivende ånd feje al vemod ud af det danske sind.