Flere nyheder

 
Musik
Renæssancens stemmer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Renæssancens stemmer
Tir. 7. okt. 2003

Vokalgruppen Ars Nova havde torsdag den 2. oktober klogt allieret sig med organist Allan Rasmussen til en fremførelse af det, de kalder 'Renæssances stemmer'. I Skt. Paul Kirkes vældige kirkeskibe rungede de 500 år gamle toner fra kor og cembalo og kaldte en svunden tid af Kristi kunstneriske disciple og ideel verdensorden tilbage.

Som kunstværkets røde tråd i koncerten Renæssancens stemmer i Skt. Pauls Kirke flettede cembaloets kimen sig ind mellem den opbrudte cantus firmus Western Wind Messe af John Taverner. Vokalgruppen Ars Nova stod på scenen, og Allan Rasmussen sad bag det sprøde tasteinstrument, som pludselig syntes så lille i det åbne kirkerum.

Dirigent Paul Hillier har et sjældent talent for at udvikle et fuldendt og samlet indtryk af de mange vokalpolyfonier, Ars Nova demonstrerer. Gruppen har netop igangsat et treårigt program for Taverners tre messer, hvoraf vi fik den meget rumlige Western Wind Messe med firedelingen Gloria, Credo, Sanctus og Agnus dei. Sædvanligvis teknisk dygtige, men ved denne fremførelse noget uoplagte sangere, hvor især sopranerne Loiuse Skovbæch Pedersen og Nina Fischer ikke formåede at løfte sig op i de typisk højere luftlag, Ars Nova sædvanligvis lægger deres stemmeklange.

Når koret nu ikke stemte, var det så meget desto større fryd at se dem vekslende afløst af 1500-tallets store engelske komponisttalent William Byrd, spillet af 2000-tallets store danske talent Allan Rasmussen. Med fantasia, folkemelodi og salmetradition som vandmærke brillerede Rasmussen som fortolker og frembringer af Italiens elskede renæssance i pagt med Englands køligt legende hexachorde og variationer over basgang.

Tenoren Juan Diego Flórez havde denne torsdag aften angiveligt lokket de fleste af Københavns koncertgængere til Radiohuset, hvor han sammen med dirigenten Gianandrea Noseda ligeledes bestræbte sig på at fremtrylle italienske stemninger. Alligevel forlod man det 1½ timers uafbrudte lydmalede renæssanceportræt i Skt. Paul Kirke svært opløftet og inspireret af den guddommelige verdensordens idéer. 500 år er passeret siden hen - måske er verden klar til en ny fødsel igen?