Flere nyheder

 
Litteratur
"X" af Kim Fupz Aakeson

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
"X" af Kim Fupz Aakeson
Fre. 5. dec. 2003

Kim Fupz Aakeson er efterhånden en af de helt store - og meget produktive - danske forfattere. Den 20.11.2003 udkom hans nyeste roman "X" fra forlaget Gyldendal - en hverdagsroman om trekantsforhold og at bryde (alle) de ti bud uden at være et specielt dårligt menneske af den grund.

Romanens titel er X, og det står for det Gamle Testamentes ti bud, der alle bliver brudt, uden at nogen egentlig lægger mærke til det. Historien kredser om psykologen Jenny, og hendes gifte elsker, hjertelægen Martin, og bogen skifter næsten filmisk mellem forskellige scener i deres hverdag med arbejde, venner og familie. Der er ikke megen romantik i forholdet, de mødes på en afsides rasteplads i ny og næ og dyrker sex i hendes Honda for så at køre til hver sit hjem - som for øvrigt er meget tæt på hinanden.

Martin har tilbudt at forlade sin kone gennem 11 år, Hannah; men Jenny foretrækker det sådan. Indtil hun pludselig oplever hele sit liv smuldre mellem fingrene på hende: Hendes mor er blevet senil og tror, hun kun er otte år gammel. Hendes højstelskede hund, Bill Clinton, lider af epilepsi og burde blive aflivet. Oven i det hele keder arbejdet hende, hun har en utålelig sekretær og hun tilbringer weekenderne med at udspionere Martin og Hannah. Derfor giver hun pludselig Martin besked på at vælge mellem hende og konen indenfor en uge. Kort efter får hun Hannah som klient, og hvad gør den etiske psykolog så? Jenny viser sig at have langt færre skrupler end hun selv troede!

"X" er inddelt i ti kapitler, der hver for sig viser, hvordan endnu et bud bliver brudt. Det lyder måske kunstigt og anstrengende, men er faktisk lavet så elegant, at man ikke lægger mærke til det, mens man læser romanen. Og lad det være sagt med det samme: Det er på ingen måde en bog med et religiøst bud. Den illustrerer blot, hvor lidt religionen egentlig betyder for de almindelige danskere, altimens den fortæller sin historie. For at komme med eksempler på de første tre bud uden at afsløre for meget af handlingen:

1. 'Du må ikke have andre guder end mig' lægges mere eller mindre i munden på den ubehagelige overlæge, der ikke vil finde sig i mindre en ukritisk afgudsdyrkelse. Martin prøver at gøre oprør, men da ingen vil understøtte ham, må han pænt give overlægen ret og erkende, det er ham, der bestemmer.
2. 'Du må ikke misbruge Herrens navn' dukker op, da Jennys forvirrede mor tror, at der er en præst på vej, og derfor forbyder hende ta bruge udtryk som "Gudfader".
3. 'Du skal komme hviledagen ihu' - men Jenny bruger den hellige søndag til at udspionere sin elsker og lyve for en parkeringsvagt.

osv. Det er faktisk meget morsomt at lede efter de ti bud , når man har lagt bogen fra sig. Alt i alt er det en letfordøjelig og hurtigt læst bog; men Kim Fupz Aakeson har også noget på hjerte. Sygehusscenerne tillader ham nemt at tilføje mere alvorlige sidefortællinger, såsom Nora, der venter på en organdonor, og derfor først må håbe på en andens ulykke og siden konkurrere om at få de alt for få ledige organer. Der udtales også indignation over Jehovas Vidner, der vægter tro over deres barns liv og Martins forældre bruges til at affeje en komplet uvidende og propaganda-gentagende bekvemmelighedsracisme.

En hyggelig og opslugende bog, der egner sig glimrende til at slappe lidt af med midt i al juletravlheden.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé