Flere nyheder

 
Klassisk musik
Les Misérables

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Les Misérables
Lør. 27. dec. 2003

Den 22. december var der gallapremiere på Rossen og Rønnows opsætning af "Les Misérables" i Musikhuset Aarhus. Stig Rossen begyndte sin internationale karriere i rollen som Jean Valjean og han tager endnu engang udfordringen op i denne opsætning i samarbejde med nogle af de bedste sangere i Europa.

Kulisserne er ikke videre overdådige i sammenligning med de kulisser, der før er set til dette stykke. Enkelte kulisseopsætninger er direkte uforståelige som feks opsætningen af en metalkæde omkring nogle kvinders arbejdsplads.

Hvis kulisserne er skrabede, er skuespillerne og sangerne det til gengæld ikke. Der er blevet gjort et stort arbejde for at finde de bedste stemmer til rollerne, og sangerne kommer fra det meste af Europa og der er endda en enkelt amerikaner blandt damerne. Især Matt Rawle fra England, som spiller rollen som Marius brillerer med sin store stemme. Stig Rossen i rollen som Jean Valjean imponerer som vanligt med sin store stemmekontrol. Det er fantastisk at han kan gå lige fra høj til lav pitch uden at stemmen ryster det mindste. Svenske Fred Johanson i rollen som Javert fungerer rigtigt godt, hans dybe stemme kan få hvem som helst til at skælve. Børnerollerne er ligeledes besat med fine rene stemmer, især den lille Cosette tager en om hjertet med sin klare rene englestemme. Engelske Jaime Farr klarer den fint som den voksne Cosette mens Allyson Brown, ligeledes fra England, har lidt problemer med sin stemme i rollen som Eponine.

Hvis historien ikke kendes i forvejen kan det være svært at følge med i de engelske tekster og få den fulde fornøjelse af sangernes store talenter. De skrabede kulisser gør at publikum skal bruge fantasien meget og det kan være svært, hvis man ikke ved nøjagtigt, hvad det er der foregår. Der er mange personer at holde styr på og historien foregår over en lang tidsperiode, hvor forskellige markante hændelser indtræffer, dette betyder at der er flere historier der skal holdes styr på i stykket. Ved premieren var der en smule problemer med lyden, som forsvandt i få sekunder nogle gange i stykket, men det bliver der sandsynligvis taget hånd om i de følgende forestillinger.

Stykket er alle pengene værd, især fordi man i Danmark ikke just er forvænt med sangere af den kaliber i en danskproduceret musical.

Les Misérables opføres også følgende steder:

Musikhuset Aarhus 22/12- 4/1 og 112 - 21/2 Falconer Salen, København 8/1 - 24//1
Herning Kongrescenter 2/2 - 7/2
Aalborg Kongres & Kultur Center 28/2 - 6/3 Musikteatret Vejle 11/3 - 27/3