Flere nyheder

 
Litteratur
Jeg er ikke bange

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jeg er ikke bange
Tor. 12. feb. 2004

Niccolò Ammaniti har fået Viagreggio-prisen for børnebogen "Jeg er ikke bange". Romanen er skrevet i jeg-form hvilket gør fortællingen mere nærværende, vedkommende og troværdig. Spændingen bliver bygget op gennem hele historien og kulminerer i slutningen, hvor læseren lades tilbage med en masse spørgsmål, så man ikke glemmer den lige med det samme.

Dødningehovedet
Michele bor med sin søster Maria og sin mor og far i den lille by Acqua Traverse i Italien. Der er kun fire huse i byen og alle byens børn har formet en slags bande, som holder sammen. Banden ledes af Dødningehovedet, som gør flittigt brug af sin magtposition over for de andre børn. Reno er Dødningehovedets trofaste væbner som altid giver Dødningehovedet ret i alt hvad han siger. Salvatore er søn af en rig familie og Micheles bedste ven. Han kunne let blive leder af gruppen i stedet for Dødningehovedet, men er ikke interesseret i denne position. Barbara er den eneste pige foruden Maria, som Micheles mor tvinger ham til at tage med på slæb.

Dødningehovedet finder ofte på forskellige konkurrence og den, der taber, bliver straffet. Det er som oftest Barbara, der kommer sidst og derfor udsættes for de straffe, som Dødningehovedet udtænker til hende. Michele forstår ikke, hvorfor hun finder sig i det, men hun må være mere bange for at blive ensom.

Hemmeligheden under jorden
En dag er det, Michele der kommer sidst, fordi han må tilbage og hjælpe sin lillesøster. Under udførslen af straffen finder han et hul, hvor der ligger en dreng lænket fast. Han fortæller ikke nogen om sit fund, men tager flere gange ud til drengen for at snakke med ham. Han ved ikke hvorfor drengen er lænket, eller hvad han laver i hullet, men han opdager, at det har noget at gøre med alle forældrene i Acqua Traverse.

Bogen handler både om, hvordan børn opfatter verden, og om de mekanismer der fungerer i en gruppe børn, som er overladt til sig selv. Der sker et tab af uskyld i flere af børnene, som pludselig opfatter, at deres forældre også kan gøre forkerte ting. Verden ramler sammen for børn, som ikke kan forstå de ting, der sker omkring dem, og ikke kan få nogen forklaring fra deres forældre. Det gør ingen forskel, om børnene er fra rige eller fattige familier, når forældrene ikke er nærværende i deres børns liv.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Niccolò Ammaniti: Jeg er ikke bange
Gyldendals Forlag
Antal sider: 226
Udgivelsesdato: 12.02.2004
ISBN: 87-02-02385-7