Flere nyheder

 
Teater
En sæson i helvede

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En sæson i helvede
Tir. 10. feb. 2004

I anledning af Arthur Rimbauds 150 års fødselsdag, kan man på Teater Faar 302 opleve den dramatiske monolog med titel efter hans berømteste digtværk, En sæson i helvede. Helene Anja Jensen står alene på scenen og forsøger at vække den hallucinatoriske poesi til live - hvilket kun lykkes, når publikum selv arbejder med.

Symbolismens slemme dreng
Arthur Rimbaud (1854-1891) var kun 17 år, da han slog sig ned i Paris og chokerede hele dens boheme. Hans forhold til digteren Paul Verlaine var kendt for alle, især efter det berømte skuddrama, hvor Verlaine i fuldskab skød på Rimbaud, der ville forlade ham. Det førte til rettergang og fængsling; men deres venskab var alligevel ikke helt brudt, og mange steder i Rimbauds værker anes Verlaines person, både som indflydelse og som lidet flatterende portræt.

Indenfor lyrikken var Rimbaud nyskabende og grænseoverskridende, hans digte var ofte irrationelle og uforståelige, springende fra et billede til det næste, fyldt med eksplosive lidenskabelige følelsesudbrud. Selv kaldte han En sæson i helvede (Une saison en enfer) fra 1873 for sin Nigger Bog (Livre Nègre). Han følte sig som en hvid middelklasse-nigger, der ikke passede ind i samfundet. I digtet beskriver han sig selv som hedning fra en primitiv stamme, et vildt dyr, der ikke bør udsættes for arbejde, religion eller retfærdighed.

Krævende teater
Det siger sig selv, at det er et særdeles ambitiøst projekt at tage en sådan sort og svært forståelig tekst og forvandle den til teater. For at forblive tro mod teksten har instruktør Andras Banfi og ene-aktør Helene Anja Jensen satset på en yderst minimalistisk opsætning: En meget lille, tom scene, hvor Helene Anja Jensen står helt alene uden noget at læne sig til andet end sporadisk musik, komponeret af Jan Stokholte og Peter Forsberg, meget beskedne lyseffekter og et kostumeskift, der består i en jakke, der bliver taget af og på igen.

Alligevel virker det meget godt, hvis man ellers bryder sig om digte og er i stand til at holde koncentrationen i de 50 minutter, forestillingen varer. Det kan være lidt af et chok for et forvændt publikum at få serveret stoffet så råt og usødet. Helene Anja Jensen er meget udtryksfuld både i tale, mimik og kropssprog, og selvom vanviddet virker lidt overspillet, er hun fænomenal til at virke knust og fortabt. Man kan kun være imponeret over hendes hukommelse (og stemmekraft), der kun kiksede en enkelt gang til premieren.

En sæson i helvede er et anderledes teaterstykke, der varmt kan anbefales til folk, der ikke lader sig skræmme af hardcore lyrik serveret in your face.

Se spilletider. Billetter købes online eller via billetkontoret 33 11 20 04.