Flere nyheder

 
Teater
Mesterlig Flugt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mesterlig Flugt
Man. 23. feb. 2004

Fredag den 20.02. var der Danmarkspremiere på Alexander Mørk-Eidems iscenesættelse af Mikhail Bulgakovs borgerkrigsdrama "Flugt" i Turbinehallerne med en række kendte skuespillere, der kappedes om at overgå hinanden i deres præstationer. En teateroplevelse ud over det sædvanlige!

Drømme om flugt
Flugt foregår i otte "drømme", der præsenteres med hver sin overskrift og samtidigt bebuder et sceneskift. Disse har Christian Friedländer stået for, og med enkelte forandringer forvandles en trist, russisk stationsby til et beskidt Konstantinopel eller velhavende Paris. Baggrunden er den russiske borgerkrig 1917-20 mellem bolsjevikkernes røde hær og zartilhængernes hvide hær. I starten virker drømmene usammenhængende; men det viser sig snart, at det er den samme lille gruppe mennesker, vi skal følge gennem hele stykket:

Den unge Serafima, der er på vej til sin mand, handelsminister Korzukhin, hendes tilbeder Golubkov, generalmajor Tjarnota og hans kone Ljusja, samt den brutale general Khludov. Tidernes turbulens viser sig især ved folks skiftende position - næsten alle går de fra anseelse og velstand til yderste forarmethed - og tilbage igen. Og alle er de på flugt - fra krigens rædsler, de rødes hær eller fortiden.

Væld af gode skuespillere
Helle Fagralid, som for nyligt kunne ses som Miss Sara Sampson, har rollen som den smukke, tyfusramte Serafima, der lades i stikken af sin mand, da hun anklages for kommunisme. Med indædt styrke kæmper hun sig gennem hele stykket og formår at bibeholde en vis renhed. Redningsmanden er generalmajor i den hvide hær, Tjarnota, spillet af Peter Gilsfort, der går helt i hundene, da han smides ud af hæren. Hans imposante styrke og beslutsomhed såvel som den forhutlede tilværelse som drukfældig spillegal leveres med stor troværdighed. Benedikte Hansen er hans kone, Ljusja, der fortvivlet må se på, at hendes mand spiller de penge op, hun har tjent på tvivlsom vis.

Den største sympati ligger imidlertid hos den intellektuelle Golubkov, der følger Serafima fra by til by og land til land i grænseløs tilbedelse. Nicolas Bro er simpelthen fremragende som kujonen, der prøver at mande sig op for sin elskede, og aldrig helt opgiver håbet om at hjælpe hende og måske vinde hendes hjerte. Heroverfor har vi Morten Suurballe som ægtemanden, en gennemført egoist, der tænker mere på sine pelse, og den velstand, de vil sikre ham, end på sin trofaste hustru. Uden skrupler finder han sig en ny veninde, han vil fri til, så Serafima må betragte sit ægteskab som annulleret.

En stor nydelse er det også at se Søren Sætter-Lassen som den yderst brutale general Khludov, der efterhånden bliver mere og mere åbenlyst gal - og Thomas Levin er ubetalelig som hans umælende plageånd, menig Krapilin. Herudover kan opleves Ole Ernst som den øverstbefalende - Alexander den knap så store, og Zlatko Buric som stationsforstander og senere markedsgøgler, der arrangerer kakkerlak-væddeløb.

De gode skuespillere samles til en meget underholdende forestilling, hvor en række surrealistiske elementer understreges af den festlige, cabaret-agtige musik. Det alvorlige emne til trods er Flugt fyldt med komiske indslag og gennemgående meget morsom, så de tre timer, stykket varer inkl. pause, flyver afsted.

Se spilletider.

Send børnene på flugt imens
I forbindelse med Flugt arrangerer Ungdommens Røde Kors' projektgruppe "Børns Rettigheder" et rollespil for børn og unge mellem 10 og 18 år, hvor de får mulighed for at opleve nogle af de rædsler, man kan være udsat for, når man er på flugt, såsom at være afhængig af en sergents humør. Dette sker i forbindelse med forestillingerne lørdag den 28.02., 06.03, 13.03. og 20.03. Rollespillet starter kl. 16.45, et kvarter før skuespillet, og varer til forestillingens slut, ca tre timer senere.

Prisen er 100 kr. pr. barn, og billetter kan købes i Det Kongelige Teaters Billetcenter i Tordenskjoldsgade 7 eller på 33 69 69 69. Læs mere.

Fotograf: Freddy Tornberg