Flere nyheder

 
Litteratur
Lysbærernes Orden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lysbærernes Orden
Man. 23. feb. 2004

Fredag den 13. februar udkom første bind i Gyldendals nye gyserserie for børn og unge om "Emilie og Andreas - og mysteriet om Lysbærernes Orden" for de 10-13-årige. Det er den kun 27-årige Martin Houlinds romandebut, og den er både spændende og medrivende og fyldt med monstre, der nok skal få nakkehårene til at rejse sig, også på de lidt ældre læsere.


Anderledes sommerferie
Da bogen begynder, befinder vi os i en ganske almindelig, kedelig dansk by, hvor der aldrig sker noget som helst. Sommerferien står for døren; men Emilies forældre har ikke råd til at rejse, og Andreas forældre vil absolut slæbe ham med på vandretur i England. Men så flytter der nogen ind i det forladte spøgelseshus ved siden af Andreas familie, og hans hund Loomis, der er ret interesseret i huset og dets nye beboere, stikker af fra ham. Da han indhenter den, møder han Emilie, der netop har afleveret en avis der. De falder i snak; men da de går fra huset er de pludselig ved at blive kørt ned af en sort ligvogn med tonede ruder. Emilie når at skubbe Andreas til side; men hendes cykel bliver helt kvast.

Det vækker naturligvis børnenes nysgerrighed, så da Emilie kommer forbi om aftenen for at aflevere den cykel, hun i mellemtiden har lånt af Andreas, iagttager de huset gennem en kikkert. Men det viser sig, at de også selv bliver iagttaget, og pludselig modtager Emilie en hæs trussel på sin mobiltelefon: "Vi vil slå jer ihjel. Vi ved, hvor I bor. Vi kommer efter Jer." Da der naturligvis ikke er nogen voksne, der vil tro dem, må Emilie og Andreas starte deres egen efterforskning, og snart melder en utrolig mistanke sig hos dem. Hvad er det for folk? Har de overnaturlige evner? Og hvad er det, de har for med Emilie og Andreas?

Originale gys
I disse tider, hvor børnebøger er blevet et kæmpe marked, er det dejligt at støde på en bog, der virkelig fortæller sin egen, opfindsomme historie, og ikke bare er en ny Harry Potter-kopi. For selvom Emilie og Andreas måske har lidt tilfælles med klassikere som De Fem, tilføjet lidt overnaturlig mystik, som det er tidens trend, så er der også mange helt nye elementer. Og så har Martin Houlind en gedigen historie at fortælle, der både består af realistiske elementer som børns syn på voksne og rene horroreffekter som splattermonstre. Den skal nok ikke læses af alt for sarte sjæle.

Martin Houlind skriver både flydende og fængslende, og Emilie og Andreas er derfor slet ikke nem at give slip på igen, når man først er begyndt. Den undgår i det store og hele at blive forudsigelig, selvom den bl.a. lægger sig op af klassiske vampyrfortællinger, især fordi den blander dette med beretningen om Lysbærernes Orden og hertil opfinder en lang række magiske formularer etc. Da man ved, dette kun er første bind i en kommende serie, kan man ikke engang vide sig sikker på, om den når at ende godt, når der kun er to sider tilbage, eller om man er nødt til at vente på næste bind.

Gys videre på computeren
Gyldendals Forlag har oprettet en hjemmeside om Emilie og Andreas, hvor man kan se tegninger af og læse mere om de forskellige personer og om Lysbærernes Orden, der har eksisteret i virkeligheden. Der er også videoklip og interviews med forfatteren, hvor man hører om hans inspirationskilder, hans interesse for gysergenren osv. Desuden er der mulighed for at klikke sig ind og lytte til en web-udgave af Emilie og Andreas - og mysteriet om Lysbærernes orden med masser af uhyggelig filmmusik og lydeffekter fra mandag den 1. marts og 24 uger frem.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Martin Houlind: Emilie og Andreas - og mysteriet om Lysbærernes Orden
Gyldendals Forlag
Sider: 248
Udgivelsesdato: 13.02.2004
ISBN: 87-02-02694-5