Flere nyheder

 
Litteratur
Inden frosten

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Inden frosten
Fre. 5. mar. 2004

"Inden frosten" er Henning Mankells nyeste krimi om den svenske kriminalinspektør, Kurt Wallander. Hans datter, Linda, er netop blevet færdig som politiaspirant, og sammen rodes de ud i et hav af mystiske forsvindinger og genkomster, ildspåsætninger og brutale mord, samtidigt med at de må udkæmpe en masse små, private kampe på hjemmefronten.

Linda Wallander
Linda Wallander er færdig med sin uddannelse som politiaspirant og venter nu utålmodigt på at påbegynde tjenesten i Ystad, hvor hendes far, Kurt Wallander, arbejder. Ventetiden kommer dog til at gå lidt hurtigere, da hendes veninde Anna lader til at være forsvundet sporløst. Politiet har dog hænderne fulde med sadistiske dyredrab og et særdeles brutalt mord, og tager derfor ikke Lindas bekymringer alvorligt, før hun viser, at der måske er en uhyggelig sammenhæng.

Samtidigt er en mystisk mand ved at rydde op i Sveriges betændte kristendom, og han skyer ingen midler for at vække folks sande tro og afstraffe forbrydelser overfor gud. Midt i alt dette står Kurt Wallander med bange anelser om flere mord og en ikke helt urimelig angst for sin uforsigtige datter.

Den nye helt
På mange måder stjæler Linda billedet fra kriminalinspektør Wallander. Det er hendes tanker, vi hører, og hendes bevægelser, vi følger; mens faderen er en brølende og uberegnelig løve. Det er forfriskende med denne ny vinkel, der alligevel ikke berøver læseren sin gamle helt. Samtidigt er der mange nuancer i spillet mellem far og datter, der på ingen måde udvander krimien men faktisk er med til at holde den sammen. Da man som læser følger andre spor, bliver det hurtigt indlysende, at Linda har ret i en del af sine mistanker, og frustrationen over at politiet ikke tager hende alvorligt, er med til at konsolidere hende i rollen som den nye helt.

Det er ikke en krimi, hvor man skal stoppe op og tænke for meget over begivenhederne, for det virker ærligt talt lidt utroligt, hvor meget en enkelt kvinde kan komme ud for i bare én bog; men inden for værkets egen verden virker det troværdigt, og hvis man godtager, at hændelserne alle kredser om Linda, sidder man tilbage med en usædvanligt fængslende krimi, der er meget svær at give slip på. Det kan kun blive spændende at høre mere til Lindas bedrifter fremover.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Henning Mankell: Inden frosten
Gyldendals Forlag
Sider: 505
Udgivelsesdato: 28.02.2004
ISBN: 87-02-02374-1