Flere nyheder

 
Teater
Sommergæster

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sommergæster
Tir. 9. mar. 2004

Stjerneskuespillerne står i kø i den meget moderne udgave af Maxim Gorkijs "Sommergæster" på Betty Nansen teatret, og de gør det fremragende i den sorte tragikomedie, der desværre virker rodet til tider.

Handling
En flok dekadente overklasserussere er samlet til selskab og det går ikke stille af, for konflikterne og jalousien lurer lige under overfladen. Unge Varvara står som det stille midtpunkt blandt familie og venner, der fortaber sig mere og mere i fortænkte lidelser, druk, forelskelser og begær.

Desværre bliver man lidt forvirret over alle disse mennesker og deres indbyrdes forhold, og plottet kan til tider virke en smule rodet. Der er fyldt med lange monologer og ontologiske diskussioner, som nemt kunne have gjort stykket tungt; men det bliver opvejet af humoristiske og ironiske indslag, for en stor del leveret af Al Agami, der står lidt på sidelinien og betragter gæsterne udefra.

Stjerner i storform
Sofie Gråbøl har rollen som Varvara, og hun er bedre og kønnere end nogensinde, når hun strutter med sin gravide mave, og raser over sin manglende evne til at udtrykke sig. Hendes uro bliver til stille fortvivlelse, alt imens hendes glade natur tager skade af det dekadente selskab. Tom Jensen er hendes mand, Basov, der i starten er munter og sorgløs, mens han synger på sin meget specielle måde; men efterhånden virker han mere og mere dunkel og depraveret. Han glemmer alt om sin kone, medmindre hun taler med den forførende forfatter Shalimov, spillet med kølig overlegenhed og arrogance af Ole Lemmeke - så bliver han jaloux i stedet.

Ellen Hillingsø er dybt komisk i rollen som den ligeledes gravide Olga: hysterisk, humørsvingende, skamløst nysgerrig og kværulerende, men med begge ben plantet solidt i jorden. Kontrasten findes i den smukke, intellektuelle Kaleria og den flagrende, selvoptagede skuespillerinde, Julia. Hvor Charlotte Munck udstyrer Kaleria med en dyster og lidt grinagtig kulde, vimser Trine Dyrholm som Julia hen over scenen i diverse fantastiske outfits. Begge er de mere end villige til at lade sig forføre; - Julias mand, den jaloux Suslov, spillet af Dejan Cukic, er ingen hindring her; men mændene er - omend villige nok - for fulde til at klare opgaven, og hvad gør to kække piger så?

Den lidenskabelige kærlighed er forbeholdt to mænd, som ingen tager alvorligt: Filosoffen Ryumin og Varvarias bror, Vlas. Ryumin, spillet af Nicolaj Kopernikus, er ulykkeligt forelsket i Varvara, der på ingen måde gengælder hans følelser, og når måske derfor frem til den overbevisning at mennesket har brug for sine illusioner. Nikolaj Lie Kaas er som Varvaras bror, Vlas, forsamlingens klovn, - en rolle han gladeligt spiller, indtil han forelsker sig brændende i den tyve år ældre og meget idealistiske Maria, spillet af Karen-Lise Mynster. Nok elsker hun også ham; men hun ser sig ikke i stand til at overvinde aldersforskellen, selvom både hendes venner og familien kender til forholdet og bakker dem op. Hendes forvandling fra rapkæftet kommunist til splittet elskerinde er et af stykkets højdepunkter.

"Sommergæster" er bestemt værd at se, for alle spiller fantastisk, og så mangler jeg endda at nævne Peter Aude, Jess Ingerslev og adskillige andre biroller, der også virkelig gjorde det godt. Der er humor og dramatik, druk, nøgenhed og pistolføring i Peter Langdals iscenesættelse af Gorkijs klassiker, og hvad vil man så egentligt mere?!

Se spilletider.

Fotos: Jakob Carlsen