Flere nyheder

 
Litteratur
Leoparden i ny pels

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Leoparden i ny pels
Ons. 10. mar. 2004


Gyldendal har genudgivet Giuseppe Tomasi di Lampedusas klassiker "Leoparden". Originalen er fra 1958, men i den nye udgave er nogle tekstfragtmenter lagt efter selve historien sammen med diverse efterskrifter.

Hvis romanen læses selvstændigt uden tanke for de litteraturhistoriske dele, er der tale om et interessant værk. Den omhandler en familie fra den sicilianske højadel under Italiens samling med fyrsten Don Fabrizio som centrum. Romanen er skrevet for at fortælle om forandringerne som det, det sicilianske samfund og især adelen gennemgik under og efter Italiens samling i 1860. Det betyder at den historiske ramme er meget betydende for forståelsen af, hvad der foregår. Langt størstedelen af bogens begivenheder er bestemt af det historiske forløb i denne periode. Hvis man vil have det fulde udbytte af romanen, er det helt nødvendigt at man forinden har sat sig lidt ind i Italiens historie fra 1850'erne og frem til begyndelsen af det 20. århundrede. Romanen kan ikke læses blot som en slægtsroman, simpelthen fordi der fokuseres på begivenhederne lige efter Italiens samling i 1860, og der kun er nogle få korte afsnit der samler op på, hvordan det gik for familien.

Man bliver let fanget af historien. Man kommer helt ind tæt på de tanker og følelser, som Don Fabrizio har, og det er spændende at følge det udsnit af livet, der præsenteres hos denne højadelsfamilie. Læsningen kan dog godt opleves lidt tung pga. mange indskudte sætninger, der skal underbygge teksten og tydeliggøre hvad forfatteren vil fortælle. Det kan virke lidt forstyrrende, men som læser er man ikke i tvivl om tekstens budskab.

Der er desuden et væld at hentydninger til fremtiden. En fremtid som ikke bliver synderligt belyst. Hovedparten af de konkrete begivenheder som der hentydes bliver ikke omtalt længere hen i historien. Dette efterlader læseren med en fornemmelse af, hvad der skal ske, men egentlig ikke præcis, hvad der vil ske og slet ikke hvorfor. Dette er lidt synd, især fordi romanens mål er at fortælle om en del af Italiens historie og de virkninger, den fik på det sicilianske og italienske samfund.

I den nye udgave er der sammen med efterskriftet et par korte fragmenter (kapitler), som skal sættes ind i historien. Ved hjælp af disse opnås et meget bedre helhedsbillede af historien, da den ellers koncentrerer sig om perioden 1860 og derefter springer til 1883 og efterlader læseren med en del løse ender.

For førstegangslæseren er efterskriften også interessant, da denne også yderligere kaster lys over sammenhængen i historien, men især mere tydeligt fortæller hvad Di Lampedusa ville med fortællingen. Dette gør at når bogen lægges til side, har man som læser fået en langt mere hel oplevelse, og man kan i højere grad læse selve romanen som en god historie, hvad den vitterligt også er.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Giuseppe Tomasi di Lampedusas: Leoparden
Gyldendals Forlag
Sider: 288
Udgivelsesdato: 18.02.2004
ISBN: 87-02-01966-3