Flere nyheder

 
Litteratur
Krig og Fred af Lev Tolstoj

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Krig og Fred af Lev Tolstoj
Man. 22. mar. 2004

"Krig og fred" er en lækkerbisken for alle, der ikke ubetinget synes, en historisk gennemgang baseret på tørre årstal er sagen, men meget bedre kan forstå historien, når denne fortælles i en kontekst af skønlitteratur. Hvis man er til bøger som Nord og Syd eller Borte med blæsten vil man helt sikkert også blive vild med Krig og Fred. Krig og Fred har et meget omfattende persongalleri. Selvom forfatteren har opstillet en oversigt over personerne og deres tilhørsforhold i begyndelsen af bogen, er det ikke en bog, man kan tage lange pauser fra mens man læser, for så glemmer man hvem der er hvem.

Lev Tolstojs roman Krig og Fred er et meget omfattende værk, som både giver et detaljeret indblik i livet i og omkring den russiske adel i begyndelsen af 1800 tallet og de fremherskende ideer og tanker, som eksisterede på dette tidspunkt. Samtidig er værket også en detaljeret beskrivelse af optakten til samt selve Napoleonskrigene, som rasede i Europa i denne tidsperiode, og en veldokumenteret og troværdig skildring af soldaterlivet, krigstaktikerne og det politiske spil.

I bøgerne tages udgangspunkt i fem russiske adelsfamilier. Som historien skrider frem, flettes de enkelte familiemedlemmers skæbner ind i hinanden, alliancer skabes og brydes på forskellig vis og i kulissen spøger hele tiden spændingerne i Europa og den deraf følgende diplomatiske pardans mellem den russiske Zar Aleksandr og den franske, selvudråbte kejser Napoleon. Det letter læsningen af bøgerne hvis man i forvejen kender noget til tidsperioden, men bøgerne beskriver nøje hvad der foregår, så bøgerne kan sagtens forstås selv uden denne baggrundsviden.

Bøgerne er fyldt med detaljer, der gør, at man hurtigt fornemmer stemningen i de beskrevne situationer. Krig og Fred kunne lige så godt være en drejebog til et skuespil eller en film, så præcist er alting beskrevet. På slagmarken fornemmes krigslarmen, rædslen og ikke mindst heltemodet hos soldaterne; det er lige før, man fornemmer lugten af krudt og den rådne lugt fra døde kroppe. I beskrivelsen af adelen fornemmer man tydeligt, at disse mennesker var overbeviste om at bønderne ikke var gjort af samme stof som de selv. Bønderne var bedst tjent med at få noget at bestille og kunne ikke finde sig i at skulle tænke selv. Blandt adelen selv blev intet sagt åbenlyst. Alle samtaler var mesterværker i diplomati og der var ofte en skjult mening gemt i sætningerne.

Til forskel fra de fleste historiebøger, hvor henholdsvis Napoleon og Aleksandr på forskellige tidspunkter fremstilles som geniale krigsstrateger, har Tolstoj nogle meget mere dybsindige og filosofiske betragtninger både omkring de anvendte krigsstrategier, men også omkring grunden til at der blev krig på det tidspunkt i det hele taget. Det er nogle meget spændende betragtninger, som bliver fremlagt på en læsevenlig, interessant måde, så selv ikke-historisk interesserede mennesker kan få noget ud af det.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Lev Tolstoj: Krig og Fred 1+2
Forlag: Gyldendal
Sider: 1440
Udgivelsesdato: 16.03.2004
ISBN: 87-02-01230-8