Flere nyheder

 
Litteratur
Auschwitz

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Auschwitz
Man. 22. mar. 2004

Han har fået det hele med - Peter Langwithz Smith, som har begået et digert værk om kz-lejeren Auschwitz. "Perlen i systemet," som dokumentarforfatteren et sted kalder lejren, der i krigsårene 1940-1945 modtog omkring 1.300.000 fanger fra hele Europa og Sovjetunionien. Det vides med sikkerhed, at de godt 1.100.000 ikke overlevede..

Læsningen af Peter Langwithz Smiths dokumentaristiske bog Auschwitz har kostet nattesøvn. Både de timer, man ikke kunne slippe den nøgterne beretning, men også timer, der er brugt på at ligge vågen og begribe de ufattelige forhold, som kz-fangerne kæmpede for livet under. Diarré, der dryppede fra syge fanger i øverste køje, brød iblandet savsmuld, druknedøden i latrinerne og bizarre job som ligtømning af gaskamre, udvaskning af blåsyre fra de dødes afklippede hår og eksekvering af henrettelser.

Indholdsfortegnelsen i det mere end 400 siders tætskrevne stykke verdenshistorie varsler omfattende beskrivelser af bl.a. 'medicinske forsøg', 'straffe' og 'syge og sygdomme'. Men efter at være nået gennem de første kapitlers beskrivelser af lejropbygningen samt nummereringen af de førstkommende fanger og den hierarkiske struktur i Stammlager med Standortältester, Schutzhaftlagerführer og Rapportführer, overvejer man alligevel, om han er ganske mentalhygiejnisk sund, denne Peter Langwithz Smith. For hvordan er det muligt at forholde sig så voyeuristisk til materialet, når essensen er så kuldegysende horribel?

Forfatteren er esbjergenser i lektoralderen og har gennem tre årtier beskæftiget sig med jødeudryddelser og desuden udgivet landets eneste lærebog på tysk om emnet. I løbet af de par dage, jeg har læst hans beretning om Auschwitz, er udryddelsernes virkelige virkelighed langsomt gået op for mig, har bundfældet sig og er forhåbentlig indprentet for al fremtid. Jeg tænker, at overblikket, indholdsoverdådigheden og viljen til at videreformidle er kommet til Peter Langwithz Smith i rater, og at det derfor først nu er blevet ham muligt at skrive bogen med den kølige distance, som er nødvendig for troværdigheden. Tredive års digestion skulle der til, førend det kunne oprulles for 'publikum', hvordan fangernes øjne blev genstand for nazilægernes eksperimenterende natur, og hvordan nybagte mødre valgte at kvæle egne børn for at forskåne dem for helvedes forgård.

Personligt kan jeg ikke få nok. Hverken på bogform, i uddannelsessystemet eller biografen. Auschwitz må aldrig blive glemt, og det portræt af en ideologi og politik, der gik amok, som Peter Langwithz Smith har tegnet, er blændende i research såvel som fortælleform.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Peter Langwithz Smith: Auschwitz

Gyldendals Forlag
Sider: 431
Udgivelsesdato: 18. marts
ISBN: 87-02-02325-3