Flere nyheder

 
Litteratur
Kurs efter stjernerne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kurs efter stjernerne
Ons. 24. mar. 2004

"Kurs efter stjernerne" af Anne Tyler handler øjensynligt om nogle mennesker, som på hver deres måde forfølger deres mål, håb og drømme. Der er ikke noget egentligt plot, men handlingen spinder sig omkring nogle forskellige personer, som fortæller, hvordan de anskuer tilværelsen og andre mennesker. Ud fra disse fortællinger erfarer man dels, hvad der foregår og dels de enkelte menneskers version af det skete.

Beskrivelser fremfor handling
Kurs efter stjernerne er nok en bog, man enten elsker eller hader, for den benytter sig af en meget anderledes fortællemåde, som gør, at læseren kommer meget tæt på personerne samtidig med at historien godt kan virke meget langsommelig, fordi handlingen bliver anskuet fra flere forskellige synsvinkler. Er man vild med bøger, hvor personerne langsomt udlægges en for en, og hvor man kan følge med i deres personlige udviklinger, så er det en bog man skal læse. Er man derimod mere til et fast plot og en hurtig fremadskridende handling, er det nok ikke en bog, man vil falde for.

Samtidig med at hovedpersonerne stræber mod forskellige mål, handler bogen også om, hvor nemt man misforstår hinandens hensigter. Det, den ene gør for at skåne den anden, kan godt af den anden opfattes, som om modparten ikke stoler på vedkommende og ikke tror, han kan klare opgaverne.

Sære personer og snørklede tanker
Personerne virker temmeligt mærkelige, enkelte virker direkte som om, der er noget galt med dem, at dømme ud fra deres tanker og følelser, som naturligvis også kommer til udtryk. Historien kan være meget svær at følge på grund af de mange tilsyneladende uvedkommende og løsrevne tanker, som kommer til udtryk i de forskellige personers fortællinger.

Det er svært at regne ud, hvad forfatterens hensigt med bogen er. Måske har hun bare ønsket at portrættere nogle lidt skæve og utilpassede individer. Bogen kan også ses som en formaning om, at man skal tænke sig godt om, inden man rækker ud efter stjernerne. Der er en risiko for at man i processen falder til jorden og slår sig, eller at man rent faktisk når stjernerne og så opdager, at lykken heller ikke findes her. Kurs efter stjernerne er et efterskrift over det faktum, at livet er svært at leve, at man er nødt til at tage nogle svære beslutninger, at der opstår misforståelser, og at man er nødt til at leve med sine handlinger resten af livet.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Anne Tyler: Kurs efter stjernerne
Omslag: Lise-Lotte Holmbäck
Forlag: Gyldendal
Sider: 256
Udgivelsesdato: 18.03.2004
ISBN: 87-02-01983-3