Flere nyheder

 
Udstilling
Århus nye kunstmuseum

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Århus nye kunstmuseum
Tir. 30. mar. 2004

Set udefra ligner ARoS Aarhus Kunstmuseum, bare en murstensklods som ligger og balancerer på nogle glasvinduer. Temmelig lukket og utilnærmeligt ser det ud, men indefra får man faktisk det modsatte indtryk, idet museet her virker let, luftigt og lyst. Her er det meningen at kunsten og mennesket skal mødes og hver for sig blive til noget mere og få noget ud af hinanden. Et meget ambitiøst mål, men der er mange tegn på at denne målsætning nok skal holde vand og at Århus i kraft af det nye kunstmuseum er kommet på det internationale landkort.

Kunsten og mennesket
De fleste er klar over, at ARoS har indkøbt den meget livagtige skulptur Boy udført af australieren Ron Mueck. Figuren er stillet op i underetagen, så den er synlig i gadeniveau fra Vester Allé. Figuren fungerer både som vartegn for ARoS men er også en symbol på den sammensmeltning af mennesket og kunsten, som museet gerne vil opnå.

Ambitionerne for bygningen er at salene skal være både anonyme og fleksible, så der er mulighed for at holde alle mulige forskellige udstillinger derinde. Bygningen er således ikke et kunstværk i sig selv, som mange andre kunstmuseer, men skal fungere som ramme for mange forskellige typer kunst. I salene er anvendt nogle specielle flytbare vægge, som ligner det faste murværk til forveksling og som benyttes til at dele rummene op, hvis enkelte udstillinger f.eks. kræver et lille intimt rum for at kunne nydes til fulde.

I opbygningen af udstillingerne er der igen taget udgangspunkt i mennesket. Ud fra erfaringen ved man at der er grænser for hvor mange indtryk den menneskelige hjerne kan kapere ad gangen og at den grænse går ved udstillingsstørrelser på ca. 1000 m2. Udstillingerne på de enkelte etager er derfor på 1060 m2 og hjernen kan så få en pause mens man bevæger sig til den næste etage man kunne tænke sig at se. I modsætning til andre museer hvor man er nødt til at trave af sted gennem galleri efter galleri, er der her mulighed for at udvælge sig en etage, hvor det galleri man vil se på det ligger og herefter bestemme sig for en ny etage eller evt. et besøg i café, restaurant eller butik i stedet for.

Kunst for børnene
ARoS planlægger også en række tiltag for børn og unge. Junior museet åbner den 10. april og åbningen fejres med udstillingen "Byens ornamenter - en kunstvandring". Udstillingen består af omkring 200 digitale billedcollager, kreeret af elever fra 14 skoleklasser i Århus. Ambitionerne med Junior museet er, at børn og unge skal få lyst til at lære mere om kunst og opleve den på en utraditionel og spændende måde. Det er meningen, at udstillingerne i Junior museet skal have tilknytning til de skiftende særudstillinger på ARoS. Udover Junior museet og dets værksted bliver der også hver anden søndag i lige uger holdt børnesamling omkring et kunstværk, hvor børnene sammen med en kunstguide skaber en god historie ud fra kunstværket. På søndagene i de ulige uger vil der være særlige junior omvisninger i de forskellige udstillinger under forskellige temaer. Begge søndagsaktiviteter er gratis for børn.

Museumsvej tværs gennem bygningen
Endnu en målsætning med bygningen er at den skal hænge sammen med byen og forsøge at drage folk ind. En del af arkitekturen er derfor at man har mulighed for blot at gå igennem og kigge på den museumsvej, som er anlagt tværs gennem bygningen. Museumsvejen strækker sig fra Vester Allé slår en bue gennem bygningen og sætter så kurs mod rådhustårnet. Inde i kunstmuseet er der end videre mulighed for at ose i den lille butik, samt sidde i de superbløde cafestole med udsigt over Vester Allé og de flotte bygninger på den modsatte side ad gaden. Skulle man efter at have beundret arkitekturen fra museumsgaden få lyst til at se resten af museet, er det bare at indløse billet.

Da der naturligvis løbende kommer nyheder til, og da det i forvejen er svært at se alle udstillingerne på en dag, kan man blive medlem af ARoS klubben. For en pris på 400 kr (300 v/pensionist og stud.) fås fri adgang hele året med ledsager, invitation til ferniseringer, 25% rabat på op til 4 gæster per besøg, ARoS Program tilsendt 2 gange årligt, Nyhedsbreve om aktiviteter på ARoS, 10% rabat på varer i museumsbutikken samt i Café og restaurant (ekskl. Drikkevarer), 25 % rabat på egne bog- og katalogudgivelser samt rabat på udvalgte aftenarrangementer.

Se åbningstider, aktuelle udstillinger m.m.

Læs om åbningen af ARoS 08.04.2004.