Flere nyheder

 
Litteratur
Masser af Peter Plys

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Masser af Peter Plys
Ons. 7. apr. 2004

"Den meget store bog om Peter Plys" er en komplet samling af A.A. Milnes fortællinger om den elskelige plysbjørn og alle hans venner i Hundredmeterskoven, med E.H. Shepards originale illustrationer. Bogen er omtrent så tyk som Plys selv og er absolut uundværlig på enhver bogreol!

Specielt for Plys-kendere
Da A.A Milne i 1926 udgav Winnie-the-Pooh, blev den straks til en klassiker blandt børnebøger, og den dag i dag er den en af de mest elskede børnebøger. Efterhånden kender de fleste den fra Disneys filmatiseringer og enkelte har måske også læst den som tegneserie, men den nye udgivelse er den ægte, originale version. Tegningerne er gamle og næsten rustikke i deres stil, og historierne holder hele vejen i gennem.

Den meget store bog om Peter Plys er på mange måder et fund for Plys-elskere. Bl.a. er der nogle introduktioner, hvor man kan læse nærmere om Milne og Sherpard og desuden få noget, der ligner en forklaring på Peter Plys' mærkelige, engelske navn. Der er også tidlige skitser, hvor Plys endnu ligner Milnes søn Robins langbenede bamse.

Mødet med en plysbjørn og hans venner
Man behøver ikke at være mange-årig Plys-elsker for at falde for Den meget store bog om Peter Plys. Kapitlerne er korte og derfor meget velegnede til højtlæsning. Den store skrift og de mange illustrationer gør den også til et glimrende valg til barnets egne første læseforsøg. Historierne er ganske finurlige, men holder sig altid på børnenes niveau.

Den meget store bog om Peter Plys er en perlerække af herlige historier, som da Peter Plys forklæder sig som lille sort sky i jagten på noget honning eller da Plys og Grislingen beslutter sig for at bygge et hus til det evigt tungsindige Æsel. Kristoffer er midtpunktet i alle historierne, og det er ham, man henvender sig til, når man har problemer. Ninka Ninus er den snusfornuftige kanin, og i parentes bemærket den figur, der mindst ligner Disney-tegningerne, mens uglen står for alt skriftsprog og fremmedord.

Da Kængu og Kængubarnet kommer til skoven, vækker det en del furore, men resten af skovens indbyggere lærer, at det ikke er så nemt at skræmme en kænguru, og Grislingen bliver ved samme lejlighed gjort bekendt med badets glæder. Først ret sent kommer en af mine personlige favoritter, det evigt omkringfarende Tigerdyr til skoven, og han vender for alvor skoven på hovedet.

Der er ikke så meget andet at sige: En af verdens bedste børnebøger er blevet genoptrykt i et format, der får tænderne til at løbe i vand. Tykt papir af god kvalitet vil gøre sin modstand mod små pilfingre, mens tegningerne ikke kan undgå at vække begejstring. Over 500 siders rendyrket læselyst.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

A.A. Milne: Den meget store bog om Peter Plys
Gyldendals Forlag
Sider: 509
Udgivelsesdato: 26.03.2004
ISBN: 87-02-02331-8