Flere nyheder

 
Litteratur
Harry Potter for voksne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Harry Potter for voksne
Fre. 30. apr. 2004

Nu bliver de første fire bind af J.K. Rowlings 7-binds saga om Harry Potters eventyr genudgivet i lommeformat med forsider, der skal henvende sig direkte til voksne. Det skal ikke være flovt at blive set med en af vores tids mest læste børnebøger.

De Vises Sten
Harry Potter og De Vises Sten er første del af sagaen, og derfor bruges der en del sider på at introducere en ganske traditionel eventyrindledning: Harry Potter er en forældreløst stakkel, der bor hos hans "onde" tante Petunia og onkel Vernon og deres utålelige søn, Dudley. Men da Harry fylder 11 år, begynder der at ske mærkelige ting, og Harry finder ud af, at han er søn af to troldmænd, der blev dræbt af en vis Voldemort, og at han også selv har magiske kræfter.

Harry bliver nu sendt til Hogwarts skole for heksekunster og troldmandsskab, hvor han bliver venner med Ron og læsehesten Hermione. Dumbledore er den vise skoleleder a'la Gandalf, mens Snape er hadelæreren. En trehovedet hund vogter en hemmelighed, og da skolens nøglevogter en dag taler over sig, er Harry og vennerne på sporet af de vises sten - men der er også andre, der er ude efter den!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

J.P. Rowling: Harry Potter og De Vises Sten
Gyldendals Forlag
Sider: 303
Udgivelsesdato: 30.04.2004
ISBN: 87-02-02769-0

Hemmelighedernes Kammer
Andet bind hedder Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer, og nu, hvor figurerne og den magiske verden er blevet introduceret, kan Rowling for alvor begynde at øse ud af sin rige fantasi. Der er flyvende biler, kæmpeedderkopper, en føniks, en basilisk, en farlig dagbog og en elskelig lille husalf ved navn Dobby... Hogwart rystes af nogle angreb på "mugglerne", dvs. troldmænd, hvis forældre kun er almindelige mennesker, og mistanken falder på Harry, eftersom han er slangehvisker. Hemmelighedernes kammer er tilsyneladende blevet åbnet, og ingen kan vide sig sikre.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

J.P. Rowling: Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer
Gyldendals Forlag
Sider: 338
Udgivelsesdato: 30.04.2004
ISBN: 87-02-02770-4

Fangen fra Azkaban
En farlig fange ved navn Sirius Black er undveget fra troldmandsfængslet Azkaban, og han lader til at være meget interesseret i Harry. I sin tid forrådte han Harrys forældre, og han er således et link til fortiden, der langsomt trevles op med nogle uventede afsløringer. En yderligere fare udgøres af dementorerne, der prøver at fange Sirius, men tilsyneladende også er ude efter Harry.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

J.P. Rowling: Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Gyldendals Forlag
Sider: 408
Udgivelsesdato: 30.04.2004
ISBN: 87-02-02771-2

Flammernes Pokal
I fjerde bind bliver Harry forelsket, og det er han ikke ene om. Der er turnering på skolen, og han er naturligvis deltager, selvom han egentlig er for ung. Men konkurrencen er mere alvorlig, end han aner, og snart er han ude, hvor han ikke kan bunde. Oven i det hele lurer Voldemort bag kulisserne, men for en gangs skyld udfries spændingen ikke på bogens sidste side - man er nødt til at læse fortsættelsen, Harry Potter og Fønixordenen.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

J.P. Rowling: Harry Potter og Flammernes Pokal
Gyldendals Forlag
Sider: 684
Udgivelsesdato: 30.04.2004
ISBN: 87-02-02772-0

Potter-serien
Harry Potter-bøgerne henvender sig i første linie til børn, og derfor kan den voksne læser måske irriteres af de utallige gentagelser, der skal sikre at børnene kan følge med, også selvom der er gået lang tid. Første bind virker i begyndelsen som én stor kliché; men når først figurerne og det magiske univers er faldet på plads, får historien lov til at udfolde sig selvstændigt. Der er masser af lån fra diverse mytologier, der bliver indarbejdet i Potter-bøgerne, hvilket bevirker, at man dog kan nikke genkendende til visse magiske elementer i Rowlings fantastiske verden.

Personerne får også lov til at udvikle sig fra de indledende stereotyper, samtidigt med at de ældes 1 år pr. bind. Hvor Harry er helten og Hermione læsehesten, der har svar på alt, er Ron bare "ven", og det er derfor forfriskende, da han begynder at kræve opmærksomhed. Herudover er der et hav af personer at holde styr på, magiske latiniserede formler og ikke at forglemme quidditch, der optager meget plads i både film og bøger.

Det er Hanna Lützen, der har stået for oversættelsen, og den er meget vellykket. Tonen holder sig tæt op ad den engelske, om end hun ganske berettiget har valgt at oversætte enkelte navne, såsom Hulkende Hulda. Den nye udgave, der fås til 99 kr. pr. bind, adskiller sig først og fremmest ved designet, der som sagt skal appellere til et ældre publikum. Man kunne ønske sig en indholdsfortegnelse, når man genlæser bogen; men det er trods alt en bagatel.

Først og fremmest er Harry Potter et eventyr af format. Fængslende, fantasifuld og morsom. Læs den for at forstå, hvad der har fascineret en hel generation af børn i alle aldre, og læs den, fordi det simpelthen er forrygende underholdning!