Flere nyheder

 
Litteratur
500 års verdenskunst

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
500 års verdenskunst
Man. 3. maj 2004

"500 års verdenskunst" er titlen på en ny kunstbog, der ikke, som titlen ellers antyder, prøver at kortlægge udviklingen indenfor kunsten de sidste 500 år på en systematisk, kronologisk eller genrespecifik måde. I stedet griber den fat i 38 af historiens største mesterværker, som præsenteres af danske og udenlandske kunsthistorikere.

Konceptet er forfriskende, for hvor en traditionel kunstbog nemt bliver tør, er 500 års verdenskunst en række artikler, man kan springe rundt i, som man ønsker. Eftersom der er forskellige skribenter bag hver artikel, varierer sværhedsgraden meget, og der er ganske givet også noget for den mere kunstkyndige. Bogen fokuserer nemlig ikke udelukkende på berømte mesterværker som Picassos Guernica eller Adams Skabelse af Michelangelo, men om værker af Buonarotti, Fragonard og Broodthaers.

For at vække danskernes interesse, er også en række danske malere repræsenteret, såsom Edvard Munch, Asger Jorn og Per Kirkeby. Man kan ikke lade være med at spørge, om disse virkelig står på højde med Rembrandt og Rubens; men på den anden side gør det bogen afvekslende, at der springes i både tidsalder og geografi, og glæden ved det hjemlige, genkendelige skal ikke fornægtes. Kun to kvinder har fundet vej til bogen, hvilket også beklages i forordet; mest interessant er her naturligvis Louise Bourgeois, hvis værker for ikke længe siden kunne ses på Louisiana.

Alle udvalgte værker er naturligvis gengivet i bogen; men man har også gjort sig umage for at trække linier hen til beslægtede malerier, der måske har tjent som inspiration etc., der også er afbilledede. Dette er med til at placere værkerne i en kunsthistorisk sammenhæng, og dermed undgår bogen den nærliggende fare at blive en sludder for en sladder. Artiklerne er i kronologisk rækkefølge, hvilket giver læseren mulighed for selv at placere dem i forhold til hinanden, hvilket der måske kunne være blevet gjort mere ud af. Alt i alt er den dog både informativ, spændende og overskuelig, og kan varmt anbefales til enhver, der gerne vil vide mere om kunst uden at skulle sluge et leksikon. Det er kunsthistorie som godnatlæsning!

Bogen indeholder artikler om Mantegna, Buonarotti, Grünewald, Tizian, Rubens, Rembrandt, Bernini, Velázques, Fragonard, David, Friedrich, Goya, Turner, Manet, Rodin, Hammershøi, Munch, Duchamp, Malevitj, Picasso, Margritte, Jorn, Koonig, Warhol, Judd, Kounellis, Mereiles, Broodthaers, de Maria, Kiefer, Richter, Kirkeby, Viola, Bourgeois, Taylor-Wood, Land, Eliasson, Cronhammar.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Holger Reenberg, Torben Weirup: 500 års verdenskunst
Gyldendals Forlag
Sider: 366
Udgivelsesdato: 28.04.2004
ISBN: 87-00-46254-3