Flere nyheder

 
Litteratur
Sabotøren

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sabotøren
Tir. 11. maj 2004

Bogen "Sabotøren" af Lars Holmgaard Jørgensen har en fængende handling og et spændende plot. Det er ikke så ligetil at regne ud, hvem der er gode nok, og som man kan stole på, og man får et kig på en anden side end den, man typisk høre om, når man får fortalt om anden verdenskrig. F.eks. hvordan den danske regering først opfordrede unge mennesker til at melde sig ind i frikorps Danmark, for siden at fordømme dem, der havde gjort det. Ligesom nazisternes handlinger kommer til at fremstå i et andet lys, når en nazist får lov at fremstille sin opfattelse af det skete.

Sabotøren har en spændende handling, som især drenge i teenagealderen vil sætte pris på. Den 14-årige Karl Christian finder en såret mand inde i skoven. Han siger, han er sabotør, og Karl Christian og hans familie installerer ham i et værelse hos dem selv. Årstallet er 1945 og det er farligt at skjule modstandsfolk. Da Lauge, som sabotøren hedder, er ankommet i en benzindreven bil og har et tysk våben på sig, vækker han mistanke blandt nogle lokale modstandsfolk, som kommer og stiller spørgsmål. Er Lauge virkelig modstandsmand eller er han en af de frygtede hipofolk?

Hvert år den 5. maj svømmer bogmarkedet nærmest over med udgivelser som handler om 2. verdenskrig og besættelsestiden i Danmark. Sabotøren er endnu en i rækken skrevet til unge mennesker, og den er bestemt læseværdig især for unge mennesker med stor interesse for besættelsestiden, da der er nogle hentydninger til kendte modstandsfolk og begivenheder som man ikke får noget ud af, hvis ikke man kender til dem i forvejen.

Sabotøren kan læses af alle med eller uden baggrundsviden, men man får uden tvivl meget mere ud af den hvis man kender til modstandsfolk som "Flammen" og "Citronen" og har hørt om hvidstensgruppen eller den typiske baggrund for BOPA-mændende. Gør man ikke det kan denne bog måske give blod på tanden til at finde ud af mere om emnet.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Lars Holmgaard Jørgensen: Sabotøren
Gyldendals Forlag
Sider: 205
Udgivelsesdato: 05.05.2004
ISBN: 87-02-02793-3