Flere nyheder

 
Litteratur
Mirakler

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mirakler
Tir. 18. maj 2004

"Mirakler - Møder mellem himmel og jord" af Niels Christian Hvidter en flot illustreret bog som vil tiltale alle med interesse for det overnaturlige eller religiøse. Det er spændende læsning som ikke forudsætter troen på Gud, men godt kan føre til, at man tager sine overbevisninger op til revision. Bogen afsluttes med en diskussion af mirakler i forhold til danskerne og det moderne samfund, hvor Niels Christian Hvidt har nogle dybsindige og sikkert meget korrekte betragtninger bla. om, hvorfor der sker mange flere mirakler i et land som Italien i forhold til Danmark.

Teologen Niels Christian Hvidt beretter i bogen Mirakler om femten forskellige typer mirakler. Miraklerne beskrives nøgternt og med stor nøjagtighed og for hvert mirakel beskrives både, hvad der er sket, den/de videnskabelige undersøgelser af fænomenet, samt interviews med de berørte.

Det er åbenbart, at forfatteren selv tillægger miraklerne stor betydning, og måske er han derfor mindre kritisk overfor dem, end han ellers ville have været. Han beskriver de undersøgelser, der har været lavet omkring hvert enkelt fænomen, men i hvert tilfælde i sagen om ligklædet i Torino fortæller han intet om, at der f.eks. er for kort afstand fra baghovedet til forhovedet til at klædet kan have været pakket om en mand på den måde, det hævdes at have været brugt. Endvidere kommenterer han heller ikke på, at billedet ville have set anderledes ud, hvis det virkeligt var olie fra kroppen, som havde lavet billedet, simpelthen fordi trækkene forvrides, når man projekterer noget tredimentionelt over på en todimensionel flade.

Forfatteren går også meget op i at det kan være opvarmningen af klædet under nogle brande, samt kontaminering fra omgivelserne, som giver en datering til et sted mellem 1260 og 1390. Det kan også sagtens være tilfældet, men man ville så umiddelbart synes, at der burde fremkomme forskellige dateringer, alt efter hvor på ligklædet prøvematerialet blev taget, da kun noget af klædet blev berørt af føromtalte brand. En anden ting man ikke kan undgå at notere sig er, at Niels Christian Hvidt bruger en del krudt på at pointere at blodtypen på ligklædet er AB ligesom den blodtype, der er blevet fundet i det eukaristiske mirakel i Lanciano, hvor et nadverbrød blev forvandlet til en skive af det menneskelige hjerte og vinen blev til rigtigt blod. Det er da også specielt at både blodet på klædet og den forvandlede vin skulle være af den samme blodtype, især hvis denne type er lige så sjælden i Italien, som den er i Danmark. Når forfatteren gør så meget ud af at nævne det i de første tilfælde, kan det godt undre at blodtypen ikke nævnes overhovedet i forbindelse med de grædende Maria-statuer, hvor det udgydte blod dog er blevet undersøgt godt nok, til at fastslå at det stammer fra en mand.

Bortset fra at der kan synes at være mangler i forhold til tvivlargumentationen, er det stadig spændende at læse om miraklerne og det er svært at tvivle på rigtigheden af de fleste af dem, simpelthen fordi der er vidner og videnskabelige undersøgelser, som viser, at der sker noget, der rent logisk ikke burde kunne ske, og som ikke kan forklares på nogen videnskabelig måde, med den viden vi besidder i dag. Det er forståeligt at folk, som oplever et mirakel som et af de beskrevne, bliver styrkede i deres tro, men det kan også være svært at finde ud af, hvad man skal gøre med sådan en oplevelse, når man lever i et moderne samfund, som har overgivet sig til videnskaben og hvor religionen er rykket i baggrunden, som noget udefinerbart, uforklarligt og ubegribeligt.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Niels Christian Hvidt: Mirakler - Møder mellem himmel og jord
Forlag: Gyldendal
Sider: 300
Udgivelsesdato: den 18.05.2004
ISBN: 87-02-02766-6