Flere nyheder

 
Litteratur
Så blev farfar et spøgelse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Så blev farfar et spøgelse
Tir. 18. maj 2004
Hvordan forklarer man et barn, at en af dets kære er død? I bogen "Så blev farfar et spøgelse" prøver Kim Fupz Aakeson med humor og fantasi at gøre døden mindre uhyggelig, og den kan sikkert være til stor hjælp for både børn og forældre, samtidigt med at den også sagtens kan bruges som almindelig godnathistorie.

Esbens farfar er død, men Esben ved slet ikke, hvad det betyder. Mor forklarer, at han er blevet en engel, men Esben kan ikke forestille sig farfar med lang, hvid kjole og store vinger. Far siger, at han bliver til jord, men det er endnu sværere at se for sig. Men så en aften får Esben øje på farfar, der sidder på hans kommode: Han er blevet spøgelse.

Esben er ikke spor bange for farfar-spøgelset, og de snakker hyggeligt sammen flere aftener i træk, mens Esben og farfar sammen lærer, hvad spøgelser kan. Men hvorfor er farfar blevet et spøgelse, er der noget, han endnu mangler, før han finder hvile? Det prøver de at opklare, mens mor og far bliver mere og mere bekymrede over Esbens spøgelsessnak.

Kim Fupz Aakeson har en vidunderlig evne til at henvende sig direkte til børn, på en måde, der hverken virker kunstig eller nedladende. Netop døden er på mange måder et tabu herhjemme, og derfor aner de fleste ikke, hvordan de skal snakke med deres børn om den. Her bliver døden afmystificeret på en sjov og hyggelig måde, alt imens vi hører historien om Esben og hans farfar.

Bogen er illustreret af Eva Eriksson, og de passer perfekt til teksten. Esben er en frisk lille fyr, mens farfar har hvidt hår og ludende skuldre - han ser meget bedstefaderlig ud og meget elskelig. Tegningerne har samme muntre tone som teksten, selv når det drejer sig om begravelsen. Alt i alt er bogen en meget vellykket lille spøgelseshistorie, der er mere hyggelig end skræmmende. Der er masser af billeder i forhold til teksten, der er på et rimeligt nemt niveau, og derfor også kan læses af børnene selv.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Kim Fupz Aakeson: Så blev farfar et spøgelse
Gyldendals Forlag
Sider: 33
Udgivelsesdato: 12.05.2004
ISBN 87-02-02245-1