Flere nyheder

 
Litteratur
Østen for solen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Østen for solen
Man. 24. maj 2004

- en særdeles relevant lille bog

I 2002 skrev Uffe Ellemann-Jensen første udgave af Østen for solen. En bog om det nye Europa. Det er ikke en debatbog, det er heller ikke en erindringsbog eller en historiebog. Den er lidt af hvert. Med Uffe Ellemann-Jensens briller beskrives først tiden op til jerntæppets fald, den bevægende tid omkring og de turbulente år efter. Bogen er nu blevet revideret så informationerne om landene er opdaterede.

Østen for solen indeholder en kort beskrivelse af alle de nye medlemslandes nyere historie sammen med historien op til udvidelsen, især med fokus på den fantastiske tid omkring jerntæppets fald. Der er lagt mest vægt på de baltiske lande, som Uffe Ellemann-Jensen nærer særlige varme følelser for, men der fås også et godt overblik over de øvrige lande. Desuden er der også en fin gennemgang af de tilbageværende ansøgerlande Rumænien, Bulgarien og Tyrkiet.

Bogen er et relevant værk på nuværende tidspunkt omkring EU-udvidelsen, men om et par år vil den ikke være så interessant, medmindre han skriver en ny revideret udgave. Beskrivelsen af processen op til EU-udvidelsen og landendes status er nemlig særdeles aktuel med stor vægt på den udvikling, landene har gennemgået indtil nu. Beskrivelsen giver endvidere en god forklaring på, hvor der enkelte lande står lige nu.

Bogen er fyldt med mange små interessante anekdoter, både officielle og mindre officielle. Den beretter om hvad der skete bag kulisserne i tiden omkring jerntæppets fald. Den er ikke et dybtborende historisk dokument, men den giver i forbindelse med EU-udvidelsen et rigtig godt overblik over de nye medlemslande samt dem der står i kulissen. Den fortæller levende og konkret om, hvorfor nogle land kom med og andre ikke er kommet ind i varmen endnu.

Som nævnt er der ikke tale om en debatbog. Den indeholder et interessant, men mindre afsluttende kapitel om fordele og ulemper ved udvidelsen. Af dette ses at Uffe Ellemann-Jensen ikke interesserer sig for små problemer i udvidelsen, men fokuserer på de store perspektiver.

Bogen kan både læses som et opslagværk, der levende beskriver de nye EU-medlemmer, men også som en personlig beretning af Uffe Ellemann-Jensen om hans syn på landene og deres historie. Den kan også ses som et godt supplement til Uffe Ellemann-Jensen erindringsbog "Din egen dag er kort". Den er letlæst og kan varmt anbefales til alle der er interesserede i Europa nyere historie eller EU-udvidelse.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Uffe Ellemann-Jensen: Østen for solen
Gyldendals Forlag
Sider: 186
Udgivelsesdato: 01.05.2004
ISBN: 87-02-02827-1