Flere nyheder

 
Litteratur
Ny coffee table book: Skagen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ny coffee table book: Skagen
Fre. 4. jun. 2004

Anekdoter og drømme kan man aldrig få nok af! Derfor er journalist Pernille Stensgaards anden bog om Danmarks stæder sjov at have liggende. Men heller ikke mere end det..

Der er ikke noget bette hop fra København til Skagen. Det ved Pernille Stensgaard, og derfor har hun netop ladet sig udfordre af sin anden 'bybiografi' - denne gang om vores nordligste spids, Skagen. Bogen illustrerer så udmærket byens dilemma: At den oprindelige befolkning forsvinder i takt med, at torskekvoterne bliver stadigt mindre, og løsningen må derfor blive at overgå fra at fange fisk til at fange turister. I 70'erne lå der 400 kuttere i havnen - i dag ligger der omtrent 40. Og hver år tager 170 indbyggere i den arbejds- og fødedygtige (sand-)flugten sydpå til mere gavmilde og udviklingsdygtige egne.

Tilbage står sandodden med sine særegenheder, der har været eftertragtede, siden det mondæne Danmark lærte at sætte pris på en tur i bølgen. Det er dét Skagen, turister fra hele landet, men dog primært Nordsjælland, valfarter til hvert år for at tilslutte sig idyllen og få havgus i håret. Satirisk, men uden at være flabet, beskriver Pernille Stensgaard, hvordan sommergæsterne langs hovedgaden Sct. Laurentii Vej hilser på flere, de kender hjemme fra Nordsjælland, end de gør på Strøget. En københavner citeres for at have sagt: "København og Skagen er to forskellige terminologier, to sæt værdier. Der er en alvor og en ordentlighed til stede her, som jeg ikke er forvænt med. Døden er tættere på, og folk er ikke så overfladiske." Kan det ske, at man rejser de knap 1.000 kilometer fra den ene ende af landet til den anden for at snuse til sin egen udødelighed? Kanske..

Når der alligevel må dømmes coffee table book af Skagen, skyldes det først og fremmest, at man ikke kan have den med sig i seng eller på sofaen! Dertil er bogen for uhandy, tung og - ja, bare for enorm. Med Skagen må man pænt blive ved bordet og læse i mindre bidder. Pernille Stensgaard har da også selv lagt op til emnelæsning med kapitelinddeling i de poetiske overskrifter som 'Sand', 'De indfødte', 'Opdagelsen' og 'Vinter'. Kun savner man måske et mere eksplicit afsnit om 'Malerne' eller 'Lyset', men en rimelig indvending ville være, at begge dele er nærværende i Anne Prytz Schaldemoses fotografier, der om noget demonstrerer lysets dansen over heden og sandet og vækker minder om Krøyers anmassende idylliseringer.

Pernille Stensgaard er journalist og skriver som en sådan. Samtaler, anekdoter og citatstof myldrer ind og ud mellem forfatterens egne refleksioner. Det gør en ellers eklatant søvndyssende, død sofarejse til Skagen levende, og efter næsten 300 sider føler man sig medrevet af både historik og lokation.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Pernille Stensgaard: Skagen
Gyldendals Forlag
Sider: 276
Udgivelsesdato: 21.05.2004
ISBN: 87-02-020890