Flere nyheder

 
Litteratur
Vinlyst for begyndere

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vinlyst for begyndere
Søn. 13. jun. 2004

"Søren Franks Vinskole", der netop er udkommet på Aschehoug forlag, er en uhørt medrivende bog, der fortæller den almindelige, uoplyste vinnyder alt, der er værd at vide om vin. Den er grundig, nemt forståelig og meget inspirerende.

Lad mig bare indrømme det: Indtil jeg fik fingrene i denne bog, har jeg aldrig valgt vin på meget andet end prisen ud fra en ide om, at de fleste såmænd smager udmærket alligevel. Men sjældent er jeg stødt på en bog, der i den grad giver lyst til at kaste sig over et nyt område. Man får i den grad lyst til at smage vinene, mens man læser; men bogen er også meget spændende, selvom man hverken har vin eller selskab til rådighed.

Bogen er inddelt i 21 lektioner, der behandler alt fra udseende og duft til etiketter, temperatur og dekantering. De vigtigste druer og producenter introduceres med deres forskellige kendetegn, og der er en lille vurdering over de seneste årgange og deres fingeraftryk. Det, der lægges størst vægt på, er dog selve vinglasset. Det er op til ens glas at fuldende eller spolere vinoplevelsen, og derfor er der ligefrem en lille guide til vinglas. Frank opfordrer endda til, at man smager sin (gode) vin af forskellige glas for rigtigt at kunne smage forskellen.

Danskerene drikker gennemsnitligt 35 liter vin om året, og langt størstedelen er til mad. Derfor er det dejligt, at en stor del af bogen er viet til netop sammensætningen af mad og vin. Det er meget grundigt og forbrugervenligt og giver læseren et praktisk formål med vinsmagningen, som også omgivelserne kan nyde gavn af. Det kan de også af de mange opfordringer til at arrangere sine egne vinsmagningsseancer - man kan f.eks. smage efter samme drue, samme område eller samme vin med forskellig årgang.

Som det fremgår, er jeg meget begejstret for Søren Franks Vinskole. Den er skrevet med en smittende vinlyst, og tonen bliver aldrig snobbet eller nedladende. Vinbegreber forklares altid, så man har en chance for at følge med, og der er desuden en glimrende lille ordbog bagerst, foruden et udvalg af nyttige vinbøger. Det eneste minus ved bogen er, at der ikke følger smagsprøver med, men det kan man jo heldigvis selv rette op på!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Søren Frank: Søren Franks Vinskole
Aschehoug Forlag
Sider: 191
Udgivelsesdato: 17.05.2004
ISBN: 87-11-18150-8