Flere nyheder

 
Litteratur
Blodlægen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Blodlægen
Tir. 22. jun. 2004

"Blodlægen" er titlen på den fiktive biografi, Barbara Vine har skrevet om Lord Henry Nanther, der var hoflæge for Dronning Victoria. Som arbejdet skrider frem, tegner der sig et mere og mere ubehageligt billede af en mand, der ikke skyede nogen midler for at nå sine mål: En kur mod blødersygdommen, der skulle sikre ham evig berømmelse. Overvejede han endda at begå mord?

Bogens fiktive skribent er Lord Martin Nanther, oldebarn af den berømte Lord Henry Nanther. Da han giver sig i kast med arbejdet, ved han så godt som intet om sin forfader, men han får snart gravet nok viden frem til at begynde at føle ubehag ved Henry Nanther. Og så er der et hav af mysterier omkring denne mand, som Martin føler, han er nødt til at få afklaret. Hvem var det, der myrdede Henry Nanthers purunge forlovede, og hvorfor endte han med at gifte sig med hendes lillesøster? Hvorfor var han i det hele taget så opsat på at lære familien Henderson at kende, når han havde så godt som sikret sig hånden af den stenrige Olivia Batho? Og hvem var den Jemima, han besøgte med jævne mellemrum og altid markerede med stjerne i sin dagbog?

Der er to planer i bogen: En nutid, der kredser om Martins arbejde med bogen, såvel som om hans privatliv, der kredser om hans kone Judes brændende ønske om at få et barn og hans forestående ekskludering af Overhuset. Og så en fortid, der langsomt tvinger Henry Nanthers hemmeligheder frem i lyset. Det er helt klart den historiske del af fortællingen med dens beskrivelser af det viktorianske England, der er den meste spændende, selvom det er meget interessant at se, hvilket detektivarbejde der ligger bag en biografi. Rammefortællingen bliver i perioder lidt triviel og forudsigelig - f.eks. kan man hurtigt sige sig selv, at Jude ikke kan få sit barn tidligt i bogen; men at hendes kamp på mange måder skal forløbe parallelt med Martins og Henrys kampe. Der er selvfølgelig også en del medicinske oplysninger, der forklarer især blødersygdommen, dens kendetegn, arvelighed etc.; men heldigvis holdes det på et niveau, hvor læseren sagtens kan følge med.

Barbara Vine, som nogen sikkert også kender som Ruth Rendell, plejer at skrive spændende bøger, og Blodlægen er såmænd heller ikke nogen undtagelse. Den store hemmelighed er desværre temmeligt indlysende, selvom den først bliver afsløret helt til sidst, og rammehistorien er som sagt lidt svag. Alligevel kan bogen hele tiden overraske med detaljerne om Henry, der viser sig at være en ganske modsætningsfyldt herre. Hvorvidt han kan have spillet nogen rolle i mordet på sin forlovede holdes hen i det uvisse, og her lykkes det fuldt ud Barbara Vine at holde læseren forvirret. Judes umiddelbare antisympati mod Henry gør ham måske mere sympatisk i vores øjne, fordi hun virker ganske urimelig, men sympatier og sandheder vendes på hovedet flere gange, så man til sidst kan være en smule rundtosset, når man har afsluttet bogen.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Barbara Vine: Blodlægen
Gyldendals Forlag
Sider: 444
Udgivelsesdato: 08.06.2004
ISBN: 87-02-01606-0