Flere nyheder

 
Litteratur
Sønderho Kros lækkerier

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sønderho Kros lækkerier
Lør. 10. jul. 2004

"Sønderho Kro" er titlen på den nyeste bog i rækken "Maden og stedet". Denne gang er det Birgit Sørensen fra den charmerende Sønderho Kro på Fanø - der stort set er uændret siden opførelsen i 1772 -, der byder indenfor med et udvalg af ganske overvældende, delikate opskrifter.

Afsnittet om Fanø og Sønderho kro er måske mest interessant, hvis man har været der; men ellers giver den et billede af en ø, hvor tiden næsten har stået stille - et billede, som man bedst genkender fra perioder uden for højsæsonen, hvor der ikke er fyldt med turister! Kroen selv har en ganske pudsig historie, der både indeholder en meget upopulær krobygger, et forlist engelsk krigsskib og en gammel kirkedør. Man kan også læse om, hvordan øen blev sat til salg ved en offentlig bortauktion i 1741, og hvordan de snu fanøboer undgik at andre skulle byde på øen. Der er også billeder af den smukke, vestjydske natur med strand og klitter, foruden de karaktieristiske fanøhuse.

Sønderho Kro har været i familiens eje gennem flere genereatioer, og det er den nuværende kroholder, Birgit Sørensen, der har skrevet indledningen om øens og kroens historie. Madopskrifterne kommer fra køkkenchefen, Mette Hyldegaard, og læseren kan lige så godt med det samme forberede sig på at blive overvældet - det er ikke for ingenting, at folk tager til Fanø blot for at spise på Sønderho Kro. Maddelen indledes med forskellige opskrifter på brød, og går derefter over til "Forretter og lette retter". Eftter et kort afsnit med pesto, tapenade, humus etc. kommer så Hovedretterne, efterfulgt af "Marmelade, syltetøj og sirup" og "Desserter og kager" og slutter så med nogle basisopskrifter, man skal bruge undervejs.

Opskrifterne er meget forskellige, både i stil, sværhedsgrad og prisniveau; alligevel skal man ikke lade sig skræmme, for i mange tilfælde tager det næsten længere tid at læse opskriftens titel end rent faktisk at røre ingredienserne sammen. Det gælder f.eks. Rødtungepaupiette med bakskuld på fennikelchutney med rosa grape beurre blanc eller Kalveballotine på ristede gnocchi og kantareller. Hertil olivensauce og svamperisotto i piquillos. Der er naturligvis ingen garanti for, at de kommer til at smage som på Sønderho Kro; men følger man opskriften er man garanteret en meget lækker ret, der bestemt ligger ud over det sædvanlige.

Hvor for- og hovedretter nok er imponerende men dog relativt traditionelle, er desserterne virkeligt innovative. De består som regel af en hel tallerkenfuld forskellige små godbidder, men man kan naturligvis vælge bare at lave en enkelt af disse. Visse kompositioner vil man dog næppe kunne nænne at skille ad, som den meget specielle Bloody Mary-dessert, der består af en vodkagranité, en tomatsorbet med kandiseret blegselleri og en mørdejskage med konditorcreme og glaserede tomatfileter! Ikke alle desserter er lige så vanvittige, selvom øl-ingefærisen nok også er derhenad. Heldigvis er der også nogle mere sikre valg, alle vil elske som f.eks. den absolut himmelske Ananascarpaccio med kokossorbet i chokoladekurv. Kurven er ikke helt nem at lave og kræver bl.a. en håndfuldm balloner til hjælp, men det er virkelig besværet værd!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Birgit Sørensen: Sønderho Kro
Forlag: Aschehoug
Sider: 145
Udgivelsesdato: 23.06.2004
ISBN: 87-11-16785-8