Flere nyheder

 
Litteratur
Kreative IQ opgaver

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kreative IQ opgaver
Lør. 10. jul. 2004

Hvor klog er du egentlig? I bogen "Kreative IQ opgaver - 100 visuelle opgaver der udfordrer samspillet mellem dine kreative og logiske evner" har Klaus Søgren Hansen sammensat 5 forskellige IQ-tests med hver 20 opgaver, ud fra hvilke man så kan beregne sin gennemsnitlige intelligenskvotient.

Ideen bag Kreative IQ opgaver er ikke bare at lade kloge folk føle sig mere kloge. Den er blevet til på baggrund af forfatterens bror, der som følge af et traffikuheld blev erklæret "svært abnorm"; men hvis IQ faktisk har vist sig at ligge et godt stykke over gennemsnittet. Det er der næppe mange, der har tiltroet ham gennem årene, men intelligenskvotienten måler jo ikke, med hvor stor selvsikkerhed man fører sig frem. Derfor kan den også være glimrende til helt almindelige unge, der går og føler sig dumme, selvom de dybest set godt ved, at det intet har på sig.

Det er bogens mål at gøre opgaverne så brede som muligt, så man i lige så høj grad har brug for en kreativ evne som for ren matematisk/logisk sans - eller rettere evnen til at kombinere disse. Der lægges også vægt på, at der ikke skal være nogen fordel i at have taget en bestemt uddannelse etc - i princippet har man altså chancen for at klare sig lige godt, uanset uddannelse, stilling og alder (selvom prøverne er beregnet for personer fra 15 år og opefter). Resultatet er da også, at det er meget forskelligt, hvilke opgaver der virker sværest på forskellige folk.

Når man har besvaret en tests 20 opgaver, kan man selv kontrollere, hvor mange man rigtigt og derfra beregne sin IQ-værdi. De spørgsmål, man har besvaret forkert, har man mulighed for at slå op og læse nærmere om; det gør ikke bare bogen mere seriøs, men giver en også lyst til rent faktisk at fortsætte med de næste fire test.

Kreative IQ opgaver er alt i alt meget fornøjelig. Indledningen nævner otte former for intelligens, herunder den personlige og følelsesmæssige intelligens; men det har mest karakter af stikord, og disse indgår da heller ikke i testene. De bliver dog taget frem igen til sidst i bogen som trøstegave til dem, der har klaret sig mindre godt. Det bliver også understreget, at en høj IQ ikke nødvendigvis betyder genialitet - man kan altid træne hjernen til at blive bedre til at løse specifikke opgaver, herunder også IQ-test. Er man blevet inspireret til at tage det næste skridt, opfordres man til at tage en rigtig intelligenstest, der udreder ens forskellige kompetenceområder. Men pas på: Så bliver det overvåget, og man kan ikke længere selv sidde og snyde med resultatet.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Klaus Søgren Hansen: Kreative IQ opgaver
Forlag: Aschehoug
Sider: 128
Udgivelsesdato: 17.06.2004
ISBN: 87-11-16674-6