Flere nyheder

 
Litteratur
Point Blanc

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Point Blanc
Fre. 23. jul. 2004

Anthony Horowitz har skrevet en ny bog om den 14-årige Alex Rider, der er ufrivillig, hemmelig agent: "Point Blanc". To magtfulde og stenrige mænd er blevet myrdet, og der viser sig at være et sammentræf: Begge havde en søn på Point Blanc-Akademiet, en skole for rige problembørn, placeret højt oppe på en bjergtop i de franske alper. Den engelske efterretningstjeneste, M16, aner uråd, og så må Alex infiltrere akademiet.

På mange måder er Alex Rider en rigtigt teenager-James Bond, om end ikke lige så dameglad, og selvfølgelig har han også avanceret agentudstyr forklædt som almindelige genstande. Men Point Blanc er alligevel en større udfordring end forventet, og dets leder, Dr. Grief, har ikke tænkt sig at lade noget stå i vejen for sine planer om verdensherrredømmet. Uden rigtige våbner står han overfor 30 bevæbnede vagter med kun en eneste ven, James Sprintz, på sin side, men snart har også James forvandlet sig til en mønsterelev, og så er Alex helt alene i en komplet afsides verden, der bliver mere og mere mystisk og foruroligende.

Point Blanc er en gedigen agentroman, fyldt med finurlige opfindelser, halvt vanvittige, halvt geniale superskurke og masser af spænding. Det er naturligvis en ungdomsroman, og det hele ses fra Alex' synsvinkel; men det betyder ikke, at intrigen er barnlig eller simpel. Måske kan man tværtimod mene, at den er lidt for fantastisk, og at Dr. Grief har opnået nogle lidt for fantastiske forskningsresultater, men bogen skal selvfølgelig ikke læses for realismens skyld.

Alex er på mange måder en Harry Potter-figur: Ung og forældreløs må han lære at begå sig en verden, der er ukendt for de fleste, og som han også selv først er ved at lære at kende. Men hvor Potter har sine to bedstevenner, Ron og Hermione, må Alex klare sig selv. Han er derfor meget mere udsat og sårbar, og tillid kan være livsfarlig for ham. Derfor er det måske ikke så mærkeligt, at selvom de fleste skoleelever drømmer om en spændende agenttilværelse, så drømmer Alex om bare at få lov til at gå i skole igen.

Plottet i Point Blanc er som sagt lidt langt ude. Det virker tidligt, som om løsningen er klar, men så viser den sig at være meget mere kompliceret end som så. Det er dog ikke de videnskabelige frembringelser såsom menneskerkloner, der gør historien utroværdig, men snarere de kirurgiske evner til at forvandle dem til hvem som helst - for hvordan gør man et menneske højere og bredere eller mindre og smallere osv.? Dette er måske et irritationsmoment, men det formår dog ikke at spolere indtrykket af en opfindsom bog, der er smækfyldt med spænding. Slutningen er meget tvetydig, så der mere end lægges op til en fortsættelse, og den kan man kun glæde sig til, for helt ærligt: Kan en bog være bekendt at slutte sådan?!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Anthony Horowitz: Point Blanc
Forlag: Sesam
Udgivelsesdato: 28.06.2004
Sider:
ISBN: 87-11-22184-4