Flere nyheder

 
Klassisk musik
Pelléas & Mélisande

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Pelléas & Mélisande
Man. 16. aug. 2004

Som vanligt har den jyske opera sat en særforstilling op i august som er spækket med store sangstjerner. Denne gang gælder det "Pelléas og Mélisande" af Claude Debussy, som ikke er særlig kendt i videre kredse, men er et værk for kendere, som forstår at vurdere stykkets finhed.

Pelléas og Mélisande
Pelléas og Mélisande har ikke nogen fantastiske arier; det var komponistens ønske, at sangen skulle bære så nær det talte sprog som muligt og kender man til fransk, vil man ikke have noget problem med at forstå, hvad der foregår på scenen uden at behøve at kigge på overteksten. Stykket udspiller sig på et sted uden navn og uden tid og er i virkeligheden et brud med den klassiske brug af klang, rytme og harmonier og således en helt ny dramatisk udtryksform. Stykket kræver meget af musiker og dirigent Tamá Vetö, men de lever op til udfordringen og man kan sagtens bare sidde med lukkede øjne og nyde musikken.

Forud for sin tid
Man kan godt få en fornemmelse af at Pelléas og Mélisande er en forløber for filmmediet. Der sker en lang række hurtige sceneskift, som kaldes billeder inden for hver akt, i alt er der 13 billeder fordelt på 5 akter og det får historien til at virke hastigt fremadskridende og forøger spændingen, selv om det også kan være svært at blive ved med at holde styr på alle de gange, der "klippes" til ny scene.

Sangerne
Alle sangerne er fantastiske, især skal fremhæves Henriette Bonde-Hansen som udfylder rollen som Mélisande, det sky og gådefulde eventyrvæsen, så godt, at man bliver helt i tvivl, om Henriette selv er af kød og blod, eller om hun vil forsvinde ved berøring. Jean-Philippe Lafont, som i Danmark nok er mest kendt for sin rolle som sanglærer i Babettes gæstebud, imponerer som altid både med sit sangtalent men også med de følelser, han tør slippe ud på scenen.

Den 12 årige Anders Christensen som spiller Yniold er virkelig en, man skal holde øje med i årene, der kommer. Han spiller et meget vanskeligt parti for en barnestemme, og normalt er man nødt til at bruge en voksen til at udfylde rollen. I den Jyske operas opsætning har man dog valgt at lade Anders Christensen komme til, og det har ikke været nemt at lære rollen på fransk. Han klarer dog rollen flot, er dog måske bedre i skuespillet end i sangen, da han til tider har svært ved at synge hen over orkestret. De øvrige sangere: Bent Norup, Morten Frank Larsen, Anette Bod og birollerne Jesper Brun-Jensen og Jens Bové er også gode på hver deres måde og alle udfylder de på smukkeste vis den rolle de er blevet tildelt.

Pelléas og Mélisande spiller i Musikhuset Aarhus den 15., 18., 21. og 24. august. Se spilletider.