Flere nyheder

 
Musik
Kaizers Orchestra på vej

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kaizers Orchestra på vej
Tor. 26. aug. 2004

Det norske superband, Kaizers Orchestra, afholder hele fem koncerter, når de i begyndelsen af september kommer til landet, heraf to gange på Vega. Og så er der ellers dømt Ompa med gasmasker, olietønder og et sædvanligvis helt fænomenalt liveshow.

Kræver Kaizers Orchestra egentlig nogen introduktion mere? Det er længe siden, de norske drenge var et suspekt underground-band, ingen kendte til. Allerede debutpladen Ompa til du dør fra 2002 vakte enorm begejstring i de Skandinaviske Lande, med en helt unik lyd, der kombinerer gedigen rock'n'roll med energiske, sveddryppende rytmer, som man måske kender fra Manu Chao eller Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (hvis Unza Unza Time de tit spillede på de tidlige koncerter) og en fuldblods sigøjnerstemning, både i tekst og tone. De er tydeligvis også inspirerede af både Tom Waits og Nick Cave, som vi kender ham fra hans Murder Ballads; bare tilsat en ekstra gang fanden-i-voldskhed. Stemningen er ildevarslende med gangstere og russisk rullette, og selv de stille sange vidner kun om krig, død og altfortærende længsel.

I 2003 kom opfølgeren Evig pint, der overraskende nok levede op til de høje forventninger, Ompa til du dør have skabt. Igen er der flere sange med de utrolige falset-toner, som Janove "Sjakalen" Kaizer ekstatisk svinger sig op til. Med en blanding af punk, balkan, cirkusorgel og måske især den fantastiske drukvise, Min Kvite Russer kommer de hele vejen rundt. Men uanset, hvor fantastisk musik de laver, er der én ting, der slår pladerne, og det er deres live-optræden. Det er deres udtalte ambition at blive verdens bedste live-band, og indtil videre synes jeg personligt, de lever godt op til det. Der er ikke noget, der hedder uengageret, og jeg er da indtil videre heller ikke stødt på noget publikum, der ikke er blevet revet med i en rus af begejstring - selv i Berlin, hvor bandet, virkeligt er et kuriosum, og ingen forstod deres tekster.

Så skynd Jer nu at få købt de billetter, de skal nok blive revet væk! De spiller både i Aalborg, Odense, Århus og (to gange) i København. Klik evt. ind på deres hjemmeside for at høre nogle lydeksempler.

Se spilletider.