Flere nyheder

 
Litteratur
Hr. Arnes penge

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hr. Arnes penge
Man. 6. sep. 2004

Når man hører navnet Selma Lagerlöf, tænker de fleste nok på nysselige eventyr, som Nils Holgerssons forunderlige rejse eller storslåede dramaer som Jerusalem. Knap så mange kender hendes mørke og uhyggelige side, men det er der en perfekt lejlighed til at lave om på, nu hvor "Hr. Arnes penge" er blevet nyoversat af Anne Marie Bjerg.

Vi befinder os i Sverige i 1500-tallet. Den protestantiske præst hr. Arne er en velhavende mand, men der går rygter om, at han har stjålet pengene fra et kloster, og at der hviler en forbandelse over dem. Ganske rigtigt ender hr. Arne og hele hans husstand med at blive myrdet for pengenes skyld - kun en lille forældreløs pige, Elsalil, overlever, og bitter og sorgfuld tænker hun kun på hævn for de mennesker, der tog sig af hende. Også de døde kræver hævn, for morderne er endnu ikke blevet straffet.

Stemningen er eminent bygget op, rygter og forudanelser blander sig med hundes hylen til en næsten håndgribelig atmosfære, der emmer af overtro. Alligevel er det bygget subtilt op, så man først trækker på skuldrene eller smiler af varslerne, men efterhånden tvinges til at tage dem alvorligt indenfor romanens verden.

Elsalil er fyldt af had til morderne, men overfor resten af verden bevarer hun en naiv sødme, og hun går intetanende gennem farer, som en uskyldig og dydsiret heltinde i et folkeeventyr. Med tiden forelsker hun sig i en rig og flot skotte, men da hun besøges af sin fostsøsters ulyksalige, hvileløse genfærd, tvinges hun til at huske de hændelser, hun helst ville glemme. Og ultimativt må hun vælge mellem kærligheden til Sir Archie og kærligheden til sin fostsøster.

Det er begrænset, hvor meget der kan skrives her uden at afsløre for meget af handlingen; men jeg vil gerne understrege, at Selma Lagerlöf med Hr. Arnes penge har skrevet en eminent spøgelseshistorie af den allerbedste slags, som ikke kan anbefales for varmt. Læs den med næsen under dynen og nyd et godt, gammeldags gys!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Selma Lagerlöf: Hr. Arnes penge
Forlag: Gyldendal
Sider: 144
Udgivelsesdato: 06.09.2004
ISBN: 87-02-03058-6