Flere nyheder

 
Litteratur
Danmarks svampe

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Danmarks svampe
Tir. 14. sep. 2004

Et nyt stort billedværk om svampe er kommet på gaden. I forordet angiver forfatteren selv, at målgruppen ikke er nybegyndere inden for indsamling og spisning af svampe. Er man nybegynder, må man således ty til et af de andre værker, som findes på markedet. "Danmarks svampe" får alligevel mange roser og ikke mange torne med på vejen, erfarne svampesamlere såvel som amatører vil med sikkerhed nyde den. Amatører kan måske også blive inspireret til at lære mere. Her henviser bogen også til flere muligheder.

Der er medtaget et meget stort antal arter (ca. 1000), hvilket adskiller den klart fra andre danske svampebøger. Den er således en pendant til engelsksproget værk som Roger Phillips "Mushrooms" og den svenske "Svampar" af S. Ryman og I. Holmåsen.

Bogen udfylder dermedet hul i dansk svampelitteratur, da den netop medtager de svampe, der har voksested i Danmark. I forhold til andre danske svampebøger er antallet af træboende arter betydeligt udvidet.

Når man tager den i hånden og begynder at bladre, glædes man over de mange fortræffelige fotos, hvoraf de fleste er taget af forfatteren selv, suppleret med andre gode svampefotografers produktion. Beskrivelserne af svampene er korte og præcise. Ved hver svamp er der angivet diskrete symboler for sporefarve og spiselighed. Dette kræver, at man har læst indledningen grundigt. Det må siges at være en af bogens styrker, at siderne ikke er oversået med så mange detaljer, at overblikket forsvinder.

Nærlæsning af de indledende generelle afsnit giver et særdeles godt indblik, både i svampenes biologi, morfologi (opbygning) samt deres meget forskellige voksesteder. De truede arter af svampe er også omtalt.

Man kan spørge sig selv, om et så omfattende værk skulle have inkluderet en egentlig bestemmelsesnøgle. Nøgler kræver dog også ret stor svampeerfaring for at være anvendelige. Og der gøres i indledningen rede for, at den gængse systematik er under hurtig forandring med hensyn bl.a. til hvor svampe hører til i slægtssystemet. Brug af bogen kræver, at man på forhånd kan sine svampeslægter, især inden for bladhattene. Derfor kunne et indledende afsnit før hver slægt med de fælles karakteristika have givet et yderligere løft til bogen.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Jan Vesterholt: Danmarks svampe
Forlag: Gyldendal
Sider:473
Udgivelsesdato: 03.09.2004
ISBN: 87-02-02911-1