Flere nyheder

 
Litteratur
På besøg med H.C. Andersen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
På besøg med H.C. Andersen
Tir. 14. sep. 2004

Aschehoug har revet sig intellektuelt med en letlæselig bog om vores alle sammens Digter, H.C. Andersen. Bogen om den evigt selskabelige og ængstelige Digters besøg på danske herregårde udvider kendskabet til nationalklenodiet og er trods gentagne gentagelser (!) værd at læse.

Det er fristende at lægge ud med en anmeldelse af Claus Seidels smukke tegninger, der akkompagnerer seneste skud på H.C. Andersen-stammen: På besøg - med H.C. Andersen på danske herregårde. For hvert blad, der vendes af bogens 144 sider, er der mindst en af Seidels poetiske, lyriske og udtryksfulde illustrationer, som virkeliggør fortællingerne om den kejtede, men charmante Digter.

Gennem flere år gav H.C. Andersen den som gratist på danske herregårde, og det er vidunderligt at se, hvordan Seidel forestiller sig den blændende entertainer vågne tvær og utilpasset med hanegal fra et dyr under sengen eller stolt indtage pladsen ved siden af Frederik den 7 rundt om billardbordet.

H.C. Andersen har uden tvivl - særligt i de senere år af sin berømmelse - gjort sine værter og værtinder både på fastlandet og øerne ære. Og det er både underholdende og erfaringsrigholdigt at læse de mange beskrivelser af almindeligheder fra dengang, Danmark kunne beskrives med ord som ragout, bouquet, latrinet og brevgjæld, og hvor man tog dampskib mellem Århus og Korsør.

Ærgerligt er det måske, at beskrivelserne i På besøg - med H.C. Andersen på danske herregårde udelukkende kommer i stand gennem Digterens blik og sprog med bidrag fra H.C. Andersens mange breve og erindringer. Det kunne have været mindst lige så muntert at læse om besøgene, beskrevet af nogle af de mange herregårde, der måtte lægge stuer, ører og tålmod til deres bemærkelsesværdige gæst.

Aschehoug er om end ikke pionerer udi vinklen, så i hvert fald formidlere i særklasse af et emne, der vel altid forbliver vedkommende for danskere i alle aldre: H.C. Andersens gøren og laden!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Mette Winge og Claus Seidel (illustrationer): På besøg - med H.C. Andersen på danske herregårde
Aschehoug
Sider: 144
Udgivelsesdato: 16.08.2004
ISBN 87-11-22037-6