Flere nyheder

 
Litteratur
Den store Gatsby

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den store Gatsby
Man. 4. okt. 2004

F. Scott Fitzgeralds roman "Den store Gatsby" fra 1925 er blevet genudgivet på Gyldendal, og den er nok værd at læse eller genlæse, for historien, der er blevet en af de store amerikanske romaner, er både spændende og fængslende.

Handlingen udspiller sig på Long Island i de tidlige 20'ere, hvor vor helt og fortæller Nick Carraway har bosat sig ved siden af den stenrige og noget excentriske ungkarl, Jay Gatsby. Gatsby er en mand, der er indhyllet i mysterier. Der er ikke rigtig nogen, der ved, hvor han kommer fra, eller hvordan han har tjent sine mange penge, men rygter er der rigeligt af. Carraway lærer Gatsby at kende, da han bliver inviteret til en af de fester, der nærmest kører konstant i Gatsbys palæ.

Langsomt ruller historien om Gatsby sig ud. Rigmanden har ikke altid været rig. Tværtimod har han en fattig fortid, hvor han var forelsket i den smukke Daisy, der viser sig at være Carraways halvkusine. Gatsbys sære opførsel, hans evige fester og den dekadente overdådighed, der lægger sig som en tung dyne over alt, hvad han foretager sig har kun et mål, at vinde hans ungdoms kærlighed tilbage. Hun er desværre blevet gift med den lettere usympatiske og utro Tom Buchanan, så der er garanti for dramatik undervejs.

Det er hele denne ulykkelige kærlighedshistorie, der er omdrejningspunktet for Den store Gatsby. Samtidig er den viklet ind i Carraways egen kærlighedshistorie, der ikke er meget mindre indviklet end Gatsby og Daisys. Og den kærlighed, der skildres her, er ikke ligegyldige småforelskelser. Her er kærligheden et spørgsmål om liv eller død. De involverede menneskers skæbne afhænger i allerhøjeste grad af udviklingen, og det er en gribende beretning, der udspiller sig i dette lille mesterværk af en roman.

Den store Gatsby er en bog, der er mere interessant og har mere på hjerte end de fleste. Fortællingen er fængende og gribende, og den er båret af en sjælden poesi. Karaktertegningen er skarp og detaljeret, selvom et par af bipersonerne fremstår som lidt stereotypiske. Man bliver aldrig helt klog på Gatsby eller hans ungdoms kærlighed. Det er ham og hans umulige længsel, historien handler om, og det er stadig aktuelt, selv om den blev skrevet for 80 år siden.

F. Scott Fitzgeralds Den store Gatsby er blevet en klassiker inden for verdenslitteraturen, og det er ikke tilfældigt. Handlingen bevæger sig fremad med samme determinisme som en klassisk tragedie, men det er alligevel aldrig helt forudsigeligt. Personerne er levende og vedkommende, og historien udspiller sig med en selvfølgelighed og uafvendelighed, der aldrig bliver banal eller kedelig. Først til sidst, når romanen er læst færdig, sidder man tilbage med fornemmelsen, at det aldrig kunne have været anderledes.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

F. Scott Fitzgerald: Den store Gatsby
Gyldendals Forlag
Sider: 192
Udgivelsesdato: 10.09.2004
ISBN: 87-02-02504-3