Flere nyheder

 
Litteratur
Spøgelsesbogen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Spøgelsesbogen
Man. 4. okt. 2004

Kender du et barn, der er vild med uhyggelige spøgelseshistorier, så er "Spøgelsesbogen" lige det rette. Med en lystig potpourri af rim, gåder, og historier af forskellig uhygge-grad, ledsaget af fine illustrationer af en lang række danske tegnere, indeholder den noget for enhver smag.

Det kan være svært at sige noget samlet om Spøgelsesbogen, fordi bidragene er vidt forskellige - nogle er bare morsomme, mens andre skaber en dejlig, uheldssvanger atmosfære; der er rim, gåder, åndede vittigheder og rigtige historier, og de sigter naturligvis til alle forskellige aldre. Og det er på en gang en af bogens forcer og en af dens svagheder, for hvis man giver den til 12-årige Marie, vil hun helt sikkert synes, hun er for gammel til en del af historierne - men måske har hun så en lillebror eller -søster, hun kan læse dem højt for.

De allerfleste historier er meget charmerende på hver deres måde, måske bortset fra den meget besynderlige billedserie om "Lommespøgelset", som det er lidt svært at finde hoved og hale på. Personligt syntes jeg allerbedst om Inger Sandbergs historie om "Laban det lille spøgelse", der skuffer sine forældre noget så grueligt ved slet ikke at være skræmmende og Kicki Stridhs "Spøgelseshuset" om en lille pige, der ikke lader sig skræmme af noget som helst. En stor del af dens charme udgøres også af Eva Erikssons eventyrlige illustrationer af de forskellige hekse, spøgelser og monstre.

I det hele taget er illustrationerne naturligvis en vigtig del af en spøgelsesbog, og det er en glimrende ide at bruge forskellige tegnere, når også spøgeriet er af så forskellig natur, og man må sige, at i de allerfleste tilfælde passer tegning og tekst utroligt godt sammen. Især det allersidste bidrag, et lille rim af Mecka Lind om et dygtigt spøgelse, som ingen gider at høre på, passer formidabelt sammen med Johan Unenges tegning af det kæreste, surmulende spøgelse på en gynge.

Alt i alt er Spøgelsesbogen en rigtig (u)hyggelig bog, der rigtigt egner sig til højtlæsning med dynen trukket helt op til ørerne. Dens bredde gør, at den appellerer til enhver alder og smag, og de charmerende tegninger er bestemt et yderligere plus. Bør læses ved nattetide.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Spøgelsesbogen
Forlag: Sesam
Sider: 152
Udgivelsesdato: 03.09.2004
ISBN: 87-11-22132-1