Flere nyheder

 
Litteratur
Dragonologi

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dragonologi
Man. 4. okt. 2004

"Dragonologi - Sesams store bog om drager" er titlen på et vidunderligt værk, der indvier læseren i alverdens drager, deres geografiske placering, deres biologi, fysiologi og adfærd, og ikke mindst: hvordan man tæmmer og flyver på dem!

Allerede når man står med bogen i hænderne, ved man, man har gjort et lille fund: Den smukke drage, der snor sig om en anden tegning af en drage, lyner og funkler i lyset, og de påtrykte skel kan mærkes med fingrene. Når man slår op på den allerførste side, finder man en lille forseglet kuvert, der indeholder et brev fra forfatteren Ernest Drake "til rette vedkommende". Bogen er fyldt med den slags små morsomme påfund hele vejen igennem, hvor man kan følge forskellige typer dragehud, bladre i små bøger-i-bogen, og folde kort og anatonomitegninger ud.

Selvom bogen ikke stiler efter at skulle tages alt for alvorligt, indledes den dog med et lille afsnit om videnskabsmændenes naturlige skepsis overfor usædvanlige dyr - som for eksempel det første eksemplar af okapien eller næbdyret, som, de fleste mente, simpelthen var syet sammen af flere forskellige dyr. Herefter begiver vi os dog helt og holdent over i fantasiens verden, samtidigt med at "Drake" holder sig strengt til de gængse myter og overleveringer, f.eks. hvilke drager, man har frygtet i de forskellige lande.

De fantastiske tegninger, bogen er propfyldt af, må nødvendigvis fremhæves. Udover den rent æstetiske nydelse, enhver drageentusiast må få af disse meget forskelligartede tegninger, der til tider ser meget moderne ud og til tider nærmest antikke, er der en forbløffende detaljerigdom, som når der gøres opmærksom på, at en den japanske lung drage har fire tæer, mens den indonesiske kun har tre, og den kinesiske har hele fem.

Gennemgående er bogen om Dragonologi fyldt med en masse pudsige påfund og uundværlige tips, såsom magiske formularer. Da drager som bekendt elsker gåder, er der naturligvis også et lille hefte med sådanne, som dragejægeren aldrig er uforberedt. Meget interessant er det afsluttende afsnit om historiske dragedræbere såsom troldmanden Merlin, den engelske helgen Skt. George eller den danske Beowulf - man kan kun beklage, at der ikke er brugt mere plads på disse. Alt i alt er Dragonologi ganske morsom, men måske er der alligevel lidt for meget pjat og lidt for lidt myter. Man skal nok være sikker på, at den heldige modtager af den på alle måder flotte bog, ikke er for gammel til den slags.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Edvard Drake: Dragonologi
Forlag: Sesam
Sider: 28
Udgivelsesdato: 27.0 8.2004
ISBN: 87-11-22248-4