Flere nyheder

 
Litteratur
I lyst og vold

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
I lyst og vold
Søn. 17. okt. 2004

"I lyst og vold" af Tine Bryld m.fl. er en anderledes bog i rækken af udgivelser omkring emnet voldtægt. Denne bog handler mest om gråzonen mellem lyst og vold og derfor kan den dels være en hjælp for unge, som har svært ved at finde ud af, om de er blevet voldtaget, fordi de selv gik med et stykke af vejen. Samtidig er bogen et godt udgangspunkt til en snak med især unge piger om, hvordan de kan blive bedre til at passe på sig selv, ikke mindst ved at stole på deres egne signaler. Bogen vil være god at tage ind i undervisningen i de større klasser eller for forældre som gerne vil gøre sine børn opmærksomme på hvordan de meget enkelt kan sikre sig selv når de er i byen eller til fest.

Det er ikke mange måneder siden, at man kunne læse artikler i aviserne om flere forskellige piger, som var blevet forsøgt voldtaget eller var blevet voldtaget. I hvert tilfælde var voldtægtsmændene blevet opdaget og skræmt væk af forbipasserende, idet pigerne simpelthen var for fulde til at kunne gøre modstand. Det er sådanne sager, som behandles i bogen. Efterfølgende vil pigerne sandsynligvis være i tvivl om, hvad der skete, havde de lagt op til mændene, hvorfor kæmpede jeg ikke, hvorfor befandt jeg mig overhovedet så langt fra mennesker, der kunne hjælpe osv.

Mange gange bliver voldtægten udført af en, som pigerne kender, f.eks. en ekskæreste, og hvis pigerne selv er gået med ind på hans værelse og oven i købet har nogle følelser, der siger, at lige præcis han da aldrig kunne finde på sådan noget, så bliver det svært at melde, svært at leve med og svært at finde ud af, præcist hvad der er sket. Et eller andet sted bilder man sig ind, at det er ens egen skyld, man må på en eller anden måde have sendt nogle signaler, der fik ham til at tro det var ok. I de fleste voldtægtstilfælde er alkohol involveret, og dette faktum kan måske gøre, at de unge bliver mere opmærksomme på, hvad og hvor meget de drikker til fester, og kan forhåbentlig gøre at pigerne bliver bedre til at holde øje med hinanden.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Tine Bryld m.fl.: I lyst og vold
Forlag: Gyldendal
Sider: 160
Udgivelsesdato: 30.09.2004
ISBN: 87-02-02583-3