Flere nyheder

 
Klassisk musik
Digteren og døden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Digteren og døden
Tir. 26. okt. 2004

Fredag den 22. oktober havde Den jyske opera Danmarkspremiere på forestillingen LiedTeater, "Digteren og døden". Forestillingen er en noget anderledes operaoplevelse, end de storslåede forestillinger som ellers kendetegner opera. LiedTeater kan bedst beskrives som uhyre intimt og temmelig skrabet, hvad angår såvel antal medvirkende, kostumer som sceneopsætning.

LiedTeater, Digteren og døden appellerer måske mest til de mere garvede operaelskere, amatøren kunne måske blive skræmt væk fra opera for altid, især er første halvdel af stykket svært at komme igennem. Det er de to fremragende solister Jens Krogsgaard og Jesper Brun-Jensen, som har taget initiativ til stykket, hvor koncertpianisten Ulrich Stærk sidder ved flygelet.

I første halvdel synger Jens Krogsgaard operapassager på tysk, efter at den kendte koncertpianist Ulrich Stærk har læst et resume af handlingen på gammeldags dansk. Det er befriende, at man som publikum har mulighed for direkte at følge med i sangene, eftersom de fleste kan lidt tysk, men det er ikke alt, man kan høre, og Digteren kommer til at virke langtrukkent og trættende. Desuden virkede det ikke som om Jens Krogsgaards stemme var helt i form på præmiere aftenen, da han jo ellers ikke plejer at have svært ved at synge igennem.

Så gik det noget bedre med at følge med i anden halvdel af forestillingen, selvom Jesper Brun-Jensen her sang på russisk. Der blev fremført forskellige sange, som alle omhandlede døden. Inden hver sang, blev handlingen læst op på dansk. Jesper Brun-Jensen har Lone Boes med på scenen, som hjælper med at udspille de scener, der synges om, og her kan selv amatøren være med, da det ikke er svært at forstå, hvad der foregår på scenen, når f.eks. Lone Boes er klædt ud som mor, og døden kommer og tager hendes barn, eller klædt ud som sygeplejerske, og døden kommer og tager de døde og sårede soldater.

Sangerne har forsøgt sig med denne form for opera af nysgerrighed og som en udfordring. Det er en meget anderledes operaforestilling især p.g.a. forestillingens enkelthed. LiedTeater, Digteren og døden spiller på musikhuset Århus den 27. og 28 oktober kl. 19.30.

Se spilletider.