Flere nyheder

 
Litteratur
I min alder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
I min alder
Tor. 4. nov. 2004

- en collage mellem deadline og flatline

Frederik Dessau er vores allesammens ven. Fra ham kan man altid vente et godt råd, et fyndord, citatstof eller ros - bare for at være den, man er. Men han kan også revse - kærligt, bestemt og opbyggeligt. Væsenet over alle væsner har endnu en gang produceret et stykke tekst, som vi kalder bog, fuld af dessauske temaer som moral, familie, kultur, historie og fædreland.

Når forfatteren nærmer sig de firs, må produktet også nødvendigvis være mere tilbageskuende end fremtidsvisionært, og således også Frederik Dessaus I min alder, der ikke lægger skjul på at være erindringsbetonet. En vandring gennem Rom gøres til anledningen for at nedfælde de mange refleksioner, der fortsat strømmer gennem Dessaus aldrende hjerne, for selve rejsebeskrivelsen er ikke central.

Frederik Dessau savner sin mangeårige deadline i arbejdslivet som journalist, og han aner, at deadline nærmer sig flatline. "Jeg synes, det er rædselsfuldt at blive gammel. Og så bliver folk helt krydsskraveret i ansigterne af forfærdelse. Men når jeg er ked af at blive gammel, er det jo, fordi jeg er glad for at leve." Og vi læsere, der er vidner til hans litterære testamente, kan slubre i os af visdommens kilde og nyde paralleliseringer mellem eksempelvis Bushs Amerika og nazisternes dritte reich - hvor førstnævnte ynder at messe "God is on our side", mens fjender, der ligeledes mener at have deres gud på din side, nedkæmpes, gik SS'erne videre og bar bæltespænder med det mere bombastiske "Gott mit uns".

Det er så typisk Dessau at få smilet frem med ord så sande og dog så retorisk manipulerede, at vi føler os både vejledt og vildledt, men stadig er inddraget i diskussionen og kan fortsætte den med os selv eller de nærmeste. I min alder skaber både hygge og formår at ødelægge den gode stemning og er således at sammenligne med den kommende tids julefrokoster, hvor indhold, smag og stemning også bølger frem og tilbage.

Bliver de barske refleksioner for meget, er der jo altid rejsen, rødvinen, Roms gyder og de kulinariske oplevelser at ty til - men det ville næsten være synd, når muligheden for at få prentet livsklogskab i erindringen for evigt foreligger. Valget mellem evig stad og evig erindring.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Frederik Dessau: I min alder
Gyldendals Forlag
Sider: 192
Udgivelsesdato: 22.09.2004
ISBN: 8702021641