Flere nyheder

 
Litteratur
Danmarks Historie

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Danmarks Historie
Tir. 9. nov. 2004

Der er skrevet et utal af bøger om Danmarks historie, både tykke værk med mange bind og korte bøger, som hurtigt kan give et overblik for den læser, som ikke vil bruge alt for lang tid på at sætte sig ind i emnet. "Gyldendals bog om Danmarks Historie" hører til i den sidste kategori. Der er tale om en letlæst bog på knapt 300 sider med mange illustrationer. Bogen er meget velskrevet og giver et rigtigt godt overblik, ikke så meget over hvad der skete, men mere om hvorfor det skete.

Bogen er naturligvis skrevet kronologisk, men den er delt op i ca. 75 kapitler. Hvert af disse kapitler kan læses selvstændigt og med et emne inde for danmarkshistorien, der kan spænde over adskillige hundrede år. Bogen er umiddelbart bygget logisk op med en meget fornuftig afsnitsopdeling, men i nogle tilfælde springes der alligevel lidt rundt. Dette generer ikke læsning voldsomt, men man kan godt komme til at miste overblikket en smule.

Bogen indeholder et stort antal små biografier af personer, der har betydet meget for Danmarks historie. Disse er meget velskrevne, så læseren får et godt billede af mennesket og hvordan personen passede ind i samtiden.

Det er ikke en bog for rene novicer i Danmarks historie. Der forudsættes en vis viden om historien, i det mindste et faktuelt overblik over de væsentligste begivenheder. Bogen i sig selv giver ikke helt overblikket over Danmarks historie. Man bør derfor flittigt benytte den tidstavle der ligger i bogens omslag og især kongerækken som er angivet sidst i bogen. Begge dele måtte dog gerne have været noget mere uddybende.

Har man som læser et overblik, der gør, at man kan sætte bogens kapitler ind i en ramme, fungerer læsningen rigtigt godt. På den begrænsede plads lykkes det forfatteren, at forklare mange årsagssammenhænge, så man ved endt læsning ikke kun ved, hvad der skete, men også hvorfor, dette er bogens helt store plus. Bogen indeholder klare konklusioner, der er ikke meget væven, hvilket naturligvis er nødvendigt når Danmarks historie de sidste 1000 år skal samles på så lidt plads.

Forfatteren Ole Feldbæk giver i det meste af bogen forholdsvis neutrale beskrivelser af begivenhederne, men jo tættere vi kommer på vores egen tid, jo mere bliver teksten præget af et nutidssyn. Ole Feldbæk kan ikke beskyldes for at dømme historien ud fra dens egen tid, mange konklusioner er drevet ud fra nutidens klarsyn. Dette bliver lidt for meget til sidst i bogen, som omhandler besættelsen og sidste del af det forrige århundrede. Her går han til tider hen og bliver moraliserende over for begivenhederne, hvilket ikke passer godt ind i resten af bogens stil.

I den sidste del af bogen får man så fornemmelsen, at Danmark er ophørt med at eksistere som selvstændig stat, da det hele pludselig handler om de store linjer i de sidste 20 års verdenshistorie. Hvad der skete i Danmark efter jordskredvalget i 1973, skal man ikke lede efter i denne bog. De sidste par sider skæmmes også af nogle faktuelle fejl, som dog ikke betyder noget for sammenhængen.

Dette rokker dog ikke ved det samlede billede af en historiebog der kan stå i adskillige år, som en af de væsentligste bøger til at forstå Danmarks historie.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Ole Feldbæk: Gyldendals bog om Danmarks Historie
Forlag: Gyldendal
Sider: 352
Udgivelsesdato: 23.08.2004
ISBN: 87-02-01071-2