Flere nyheder

 
Litteratur
Günter Grass og HCA

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Günter Grass og HCA
Tor. 18. nov. 2004

Der er efterhånden vokset en hel eventyrjungle frem, der bliver tykkere, jo mere vi nærmer os H.C. Andersens 200 års fødselsdag, og forståeligt nok er der en del folk, der efterhånden føler, at de er ved at fare vild. Men hvis man holder bare den mindste smule af eventyr, er bogen "H.C. Andersen - Eventyr set af Günter Grass" nok værd at stoppe op for.

H.C. Andersen - Eventyr set af Günter Grass er en samling af 30 af H.C. Andersens mere og mindre kendte eventyr, illustreret af nobelprisvinderen Günter Grass. Hvorfor nu det? er der sikkert nogle, der vil spørge, mens de har H.C. Andersens egne papirklip etc. i tankerne, og hvis man er puritaner, er der måske ingen grund til at gå videre. Men hvis man har lyst til at lade en anden kunstner åbne en ny verden indenfor de enkelte eventyr, så er dette den helt rigtige bog.

Nu må man ikke forvente sig farvestrålende illustrationer, der fanger børns øjne - så bør man hellere vende blikket mod den nys udgivne udgave af Dyndkongens datter med Esben Hanefelt-Kristensens dejlige illustrationer. Günter Grass har valgt at ledsage H.C. Andersens eventyr med en række meget livagtige og stemningsfulde blyanttegninger, der skifter karakter alt efter eventyret.

Keiserens nye klæder er f.eks. tegnet med stor humor, mens stregerne er dystre og uhyggelige i Den store søslange og Den lille Havfrue, og underfundige i Den grimme ælling.

Bogen indeholder som sagt 30 af H.C. Andersens eventyr, og personligt synes jeg, at det er et glimrende udvalg, der indeholder alle de eventyr, man har kendt og elsket fra barnsben, foruden en lang række af de mindre kendte som De vilde Svaner, Nissen hos Spekhøkeren, eller Qvæk. Selvom de fleste er tidløse, er der også en helt særlig og uimodståelig charme ved de eventyr, der så tydeligt tilhører en forgangen æra, som f.eks. Jernbanen, der indledes: "Da mange af mine læsere ikke have seet en Jernbane, vil jeg først see at give disse et Begreb om en saadan." Så fortsætter han ellers med at forklare, hvad en jernbane er for noget, og hvad der skete, første gang han selv stødte på en.

Der var en lille Pige, saa fiin og saa nydelig, men om Sommeren maatte hun altid gaae med bare Fødder, for hun var fattig, og om Vinteren med store Træskoe, saa at den lille vrist blev ganske rød, og det saa grueligt..

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

H.C. Andersen - Eventyr set af Günter Grass
Forlag: Gyldendal
Sider: 264
Udgivelsesdato: 18.11.2004
ISBN: 87-02-03365-8