Flere nyheder

 
Litteratur
3 x julehygge

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
3 x julehygge
Tir. 16. nov. 2004

Her midtvejs i november, bugner butikkerne efterhånden med alt muligt, der skal bringe os i julestemning; men den allerbedste måde at komme i julehumør på, er at sætte sig hen sammen med de små eller nogle venner og klippe, sy eller bage en gang julehygge. Fra Sesam/Aschehoug kommer hele tre dejlige julebøger for både de små og de lidt ældre og mere fingerfærdige nisser.

Julemandens julebagebog
Julemandens julebagebog er "for nisser i alle aldre, hvad enten de er fem eller tohundredeogfem vintre gamle". Denne bog henvender sig specielt til små køkkennisser, og forfatteren Shane Brox gør sig stor umage for at det skal være sjovt hele vejen igennem. For eksempel omdøbes de mest almindelige ingredienser, så opskrifterne består af Nisse-pebersnus og Rensdyrenes rosin-høm-hømmer. Det kan dog desværre virke lidt forvirrende for de små, for helt ærligt: hvor mange børn får lige læst det forklarende forord? Herudover er bogen fin med gode fotos af retterne, holdt i et rustikt look. Mange af opskrifterne er ganske opfindsomme og kan sagtens bruges som julegaver til bedsteforældre o.l.; men sværhedsgraden varierer ganske meget, og i de fleste tilfælde vil det nok være en god ide at sætte tid af til at hjælpes ad i køkkenet - men det er måske også det allermest hyggelige ved julen.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Shane Brox: Julemandens julebagebog
Forlag: Sesam
Sider: 50
Udgivelsesdato: 14.10.2004
ISBN: 87-11-21345-0

Hyggelige juleklip
Claus Johansens Hyggelige juleklip i karton er også en fin bog, som både de lidt ældre børn og voksne kan have stor glæde af. Der skal investeres i noget pergamentpapir og en skærekniv, men ellers er bogen lige til at gå til. Grundlæggende består den af forskellige uroer, juletræs- og vinduespynt samt nogle rigtigt søde gavemærkater til julegaverne. Sværhedsgraden er ikke overvældende, og da mange af figurerne har umiskendelige tegneseriekonturer bør de appellere til de unge. Der er gode fotos af hvert enkelt klip, ligesom der er gode skabeloner og trin-for-trin anvisninger.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Claus Johansen: Hyggelige juleklip i karton
Forlag: Aschehoug
Sider: 48
Udgivelsesdato: 17.11.2004
ISBN: 87-11-26384-9

Aschehougs store julebog
Den tredje bog i rækken, Aschehougs store julebog - ideer, mad og hygge, henvender sig nok først og fremmest til voksne, og det er både dyrere og mere krævende at følge disse opskrifter. Til gengæld indeholder bogen et sådan væld af velfotograferede inspirationer, at der ikke er nok aftener til jul, hvis man skal nå bare halvdelen af de ting, der frister. Bogen indledes med en lang række advents- og udendørskranse, der er alt fra en hurtig og moderne udgave til den alternative med bonderoser og de helt klassiske kranse. Herefter følger forskellige lyskæder og -dekorationer, og lad mig bare afsløre, at min egen favorit er de udhulede appelsiner med nellikker og lys. Herfra bevæger vi os over i en række decemberbuketter, som ikke kan undgå at vække begejstring og en række måder at forvandle en grankogle til pynt eller fuglefoder. Kapitlet "Traditioner med et twist" er et fund for alle de, som egentlig ikke synes, gammeldags kravlenisse matcher med deres minimalistiske designmøbler. Her er muligheden for lidt trendy og anderledes julepynt.

Der er endnu en lang række ideforslag, som der ikke er plads til her, før bogen bevæger sig over i anden del: julemaden! Gløggopskrifter og hjemmelavede æbleskiver; honninghjerter, pebernødder og fransk nougat; rullepølse, grisesylte og stegte sild til julefrokosten; og endelig selve julemiddagen med grundreglerne for bruning af and og gås og de brunede kartofler. Her er simpelthen alt, hvad der behøves til at en rigtig julemiddag, inklusiv en helt ny måde at dække julebordet op på. Bogen afsluttes med en række gode råd, der også forklarer nogle af de begreber, man støder på, foruden en adresseliste over forhandlere og en række webadresser, hvor man kan finde endnu flere julerier. Aschehougs store julebog er simpelthen et fund for enhver, der har tid til at sysle om aftenen.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Pia Buusmann: Aschehougs store julebog - ideer, mad og hygge
Forlag: Aschehoug
Sider: 188
Udgivelsesdato: 11.11.2004
ISBN: 87-11-26385-7