Flere nyheder

 
Litteratur
Osiris-mysterierne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Osiris-mysterierne
Tor. 18. nov. 2004

Christian Jacq, der først og fremmest er kendt for sine romaner om Ramses II, er nu aktuel med "Livets Træ", der er første bind i tetralogien "Osiris mysterierne": En magisk historie om forræderi og magtbegær, kampen for udødelighed og en uudslukkelig kærlighed.

Vi befinder os i Sesostris IIIs regeringstid, og farao står over for et umådeligt problem: Det hellige træ i Abydos, der skal sikre guden Osiris genfødsel og dermed Ægyptens overlevelse, skranter. En ukendt magt kæmper tilsyneladende for at vælte hele civilisationen, så faraoen går ufortrødent i gang med at opsøge sine fjender for at finde frem til den skyldige. Vi følger også den formodede fjende, der kalder sig Bebuderen og med magiske evner opfordrer alle omkring sig til terror af og opstand mod det ægyptiske rige.

Sideløbende følger vi historien om den unge skriver Iker, der bortføres for at blive ofret til guder af en flok sørøvere. Men havet gør oprør, og Iker alene overlever. Han har dog hørt nok fra sørøverne til at vide, at han ikke var et tilfældigt offer men nøje udvalgt, og nu begynder hans søgen efter sandheden. Snart er han på sporet af intriger og komplotter, der rækker helt ind i rigets øverste kredse. Samtidigt leder han efter en vidunderligt smuk præstinde, han har set til et ritual, og som han ved, han næppe nogensinde ser igen.

Som moderne læser kan man blive lidt forundret over, at ægypternes tro skal tages for pålydende, og at magien er særdeles virkelig. For eksempel kan man ikke lade være med at trække på smilebåndene over, at Farao tror, han kan standse træets forfald ved at bygge et tempel; men i bogens virkelighed er dette uomtvistelige kendsgerninger. Dette bliver helt tydeligt, da læseren sammen med Iker overværer et foryngelsesritual - som faktisk virker.

Livets Træ er en meget fængslende bog, som er svær at slippe, når først man er begyndt. Men det er heller ikke nogen god ide at lægge den til side for længe af gangen, for bogen er fyldt med en forfærdeligt masse personer med fremmedartede navne, der kan være svære at skelne fra hinanden. Det vil bestemt være en fordel med et vist forkendskab til oldægyptisk religion, skik etc., for Jacq strør om sig med navne begreber og ritualer, han ikke altid gør sig den ulejlighed at forklare. Det er ikke så alvorligt, at det vil forhindre læseren i at følge handlingen, men en vis del af baggrunden vil nok fortabe sig for de fleste.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Christian Jacq: Livets Træ - Osiris Mysterierne 1
Forlag: Borgen
Sider: 377
Udgivelsesdato: 05.11.2004
ISBN: 87-21-02360-3